Monday, December 04, 2017

Lanida Dahlan, Pelajar Orang Asli Juara Catur Asia Tenggara 2017


Seorang pelajar Orang Asli mencipta sejarah sebagai pemain catur remaja wanita pertama negara memenangi dua pingat emas Kejohanan Peringkat Umur Catur Asia Tenggara kali ke-18 2017 di Kuantan (3 Disember 2017).

Lanida Dahlan juara catur
Lanida Dahlan (tengah).

Lanida Dahlan, 14, yang menang dua pingat emas Kejohanan Catur Peringkat Umur Asia Tenggara kali ke 18 di Kuantan bersama Erni Shahrira Yusri, 15 (kiri) dan Veronica Mahdan, 16.

Lanida Dahlan, 14, pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan Muadzam Jaya, Pahang, muncul pemenang kategori ‘standard’ dan ‘rapid’ bawah 14 tahun berkumpulan dalam kejohanan sembilan hari itu.

Ketika ditemui, anak sulung daripada empat beradik itu berkata, dia mula berjinak dengan catur sejak berusia lapan tahun sebelum membabitkan diri secara aktif menyertai persatuan catur sekolah.

“Ketika di sekolah kebangsaan saya menyertai persatuan catur dan bermain secara konsisten.

“Ada guru yang mahir permainan ini mengajar kami bermain dengan teknik dan taktik yang betul.

“Apabila ke sekolah menengah, saya nampak potensi dalam diri lalu bermain secara serius dan menyertai beberapa kejohanan,” katanya.

Lanida yang bercita-cita meraih gelaran Grandmaster catur pertama negara berharap impian itu dapat direalisasikan nanti dengan meningkatkan mutu permainan bagi melayakkannya menerima pengiktirafan tertinggi Organisasi Catur Dunia (FIDE).

Kejohanan bermula 25 November 2017 lalu, menyaksikan dua lagi pemain catur negara Veronica Mahdan, 16, dan Erni Sharira Yusri, 15, merangkul pingat perak dan dua gangsa.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Sejarah Dan Asal-usul Permainan Chess?

sumber: hmetro

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon