Friday, November 03, 2017

Sejarah Asal-usul Memakai Pakaian Hitam Ketika Majlis Kematian


Seringkali kita melihat apabila ada kematian, budaya memakai pakaian berwarna hitam pasti berlaku, seolah-olaj mengenakan pakaian hitam ketika menziarah atau berlaku kematian bagaikan perkara WAJIB dalam kebanyakan masyarakat hari ini.

Pakaian hitam

Tanda penghormatan? Berkabung? Namun, tahukah anda asal-usul dan apa hukumnya dalam Islam memakai pakaian hitam ketika majlis kematian?

Asal-usul pakaian hitam

Berpakaian hitam kerana berlaku kematian sudah mahsyur dan menjadi kebiasaan diamalkan oleh masyarakat kristian eropah sejak abad pada 19.

Ketika Raja Albert meninggal dunia pada tahun 1861, balunya Ratu Victoria telah mengamalkan tradisi berpakaian hitam ini dan diberitakan Ratu memakainya selama 40 tahun.

Menurut pakar sejarah eropah, berpakaian hitam ketika kematian bermula lebih awal lagi iaitu di abad yang ke 17.

Ketika Inggeris diperintah oleh Sir Oliver Cromwelll pada tahun 1653-1658, beliau melarang rakyatnya hidup mewah, termasuk dalam soal berpakaian. Kaum wanita dikehendaki memakai gaun labuh yang berwarna hitam.

Ane Holander menyebutkan tiga mazhab kristian katolik yang memakai pakaian hitam ketika kematian samada hitam keseluruhan seperti mazhab Benedictine. Manakala mazhab Augustine dan Dominican memakai hitam dan putih.

Menurut Franco Piponnier dan Perrine Manne dalam buku bertajuk Dress in the Middle Ages, bahawasanya berpakaian hitam ketika berlaku kematian asalnya dari Sepanyol pada abad pertengahan yang kemudian ditiru oleh masyarakat Inggeris dan Perancis.

Al-Hafiz Al-Imam As-Suyuthi berkata pada kitabnya, “Al-Awa’il” bahawa orang-orang kristian koptik Mesir memakai pakaian berwarna hitam untuk menunjukkan kesedihan dalam masa berkabung bila berlaku kematian dikalangan mereka.

Hukum

Memakai pakaian berwarna hitam bukan sebab berlaku kematian adalah harus kerana Nabi SAW pernah memakai pakaian berwarna hitam.

Memakai pakaian hitam kerana meniru budaya orang kafir adalah haram kerana hadis yang ertinya, “Sesiapa yang meniru/menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka.“

Berkata Imam ‘Izzuddin bin Abdussalam, adalah harus memakai pakaian hitam sebab ia dibolehkan oleh syarak, melainkan jika dalam memakainya adalah kerana meniru/menyerupai orang-orang kafir, maka hukumnya diharamkan.

Imam Ghazali menyebut didalam Ihya 'Ulumuddin bahawa hukum memakai pakaian hitam ketika kematian adalah haram kerana termasuk tasyabbuh (menyerupai) dengan cara hidup dan pakaian agama lain

Oleh itu jika kebetulan kita sedang memakai pakaian berwarna hitam lalu mendengar berita kematian, harus hukumnya terus memakai pakaian tersebut dan harus pula pergi ke tempat berlaku kematian samada kerana mengucapkan takziah atau sembahyang atau mengikut jenazah ke kubur.

Tetapi, jika tidak berpakaian hitam lalu menukar pakaian hitam kerana mendengar berita kematian atau kerana hendak ziarah kematian maka hukumnya adalah haram.

Begitu juga haram membuat peraturan kemestian memakai warna hitam bila berlaku kematian atau menyuruh atau berpesan kepada orang lain supaya memakai warna hitam sebab ada berlaku kematian.

Wallahu a'lam

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Apa Hukum Membawa Kanak-kanak Ke Masjid?

sumber: facebook

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon