Tuesday, November 21, 2017

Rasuah Malaysia Jadi Bahan Lawak Pemimpin Afrika


Sebuah video di YouTube menyaksikan bekas perdana menteri Kenya, Raila Amolo Odinga di Wilson Centre, Washington, Amerika Syarikat pada 2013 membuat lawak berkaitan amalan rasuah di Malaysia.

Rasuah Malaysia Jadi Bahan Lawak Pemimpin Afrika

Ini menandakan kemerosotan kedudukan dan reputasi Malaysia di mata dunia, bukan rakyat Malaysia buat lawak tentang rasuah di Afrika, tetapi Malaysia yang jadi bahan lawak orang Afrika dalam persidangan antarabangsa berkaitan rasuah dan kleptokrasi.

Video itu bagaimanapun baru dimuat naik ke YouTube pada 11 November 2017 lalu.

Dalam video sejam 22 minit itu, Raila di penghujung ucapannya bercakap berkaitan amalan rasuah.

Beliau bagaimanapun mengulasnya dengan sebuah jenaka berkaitan sebuah negara Afrika, yang hanya dirujuknya sebagai 'Negara X'.

Katanya, rombongan dari Negara X diketuai seorang menteri melawat ke Malaysia dan ditunjukkan projek-projek pembangunan oleh menteri kerja raya Malaysia.

Selepas itu menteri Afrika itu dibawa ke rumah menteri Malaysia yang besar, terdapat kolam renang dan lamanya sebesar setengah ekar.

“Dia tanya menteri (Malaysia) itu, 'Macam mana kami dapat semua ini?' Menteri itu bawanya ke beranda dan berkata; 'Nampak jalan di sana?” Lelaki itu kata 'ya'. Dia (menteri Malaysia) jawab, '10 peratus di sini' (rumah),” katanya disambut gelak ketawa orang ramai.

Tidak tamat di situ, Raila menyambung ceritanya, selepas setahun, menteri Malaysia itu membuat lawatan balas ke Negara X dan turut dibawa berjalan-jalan sekitar negara itu dan ditunjukkan projek pembangunan.

Di sebelah petang, kata Raila lagi, menteri Malaysia itu dibawa untuk makan malam di rumah menteri Negara X.

“Dia masuk ke laman. Lamannya sebesar 5 ekar. Bila masuk ke dalam, dia dapati semua perabot diimport dari Eropah, dan banyak benda keemas-emasan. Dia nampak kolam renang bersaiz Olimpik.

“Dia (menteri Malaysia) tanya (menteri Afrika) bagaimana dia dapat semua ini.

“Dia dibawa ke beranda. 'Kamu nampak jalan di sana?'

Menteri Malaysia itu tidak nampak sebarang jalan.

Kemudian, dia (menteri Afrika) itu memberitahu, “Seratus peratus di sini (rumah ini).”

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kisah Jam Antik Dari Malaysia

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon