Monday, October 16, 2017

Bahaya #PassOutChallenge, Permainan Yang Mampu Membunuh Dalam Tempoh 7 Saat!


Ketika ini tular sebuah video tentang ‘permainan’ pelajar-pelajar di asrama yang dipanggil #PassOutChallenge atau menekan dada dan 'mati selama lima saat'.

#PassOutChallenge

Permainan gila 'Pass Out Challenge' ini dikatakan berasal daripada media sosial dan semakin popular di Malaysia selepas mencetuskan kebimbangan di kalangan ibu bapa di Indonesia sejak awal tahun 2017 ini.

Kegilaan terkini 'Pass Out Challenge' golongan remaja itu telah dikritik hebat oleh pengguna laman sosial dan meminta warden asrama memantau aktiviti anak-anak di asrama.

Menerusi sebuah video berdurasi 25 saat yang tular, menunjukkan seorang remaja lelaki dipercayai pelajar sekolah menengah sedang melakukan aksi 'Pass Out Challenge' dengan menekan dada rakan sebayanya yang berdiri dan bersandar dinding.

Seorang lagi remaja lelaki lain kemudian turut menolak belakang badan rakannya bagi memberi kesan tolakan lebih kuat pada dada remaja yang sedang bersandar.

Selepas beberapa saat aksi 'Pass Out Challenge', remaja yang bersandar itu tiba-tiba rebah menyebabkan dua rakannya itu panik seketika sebelum ketiga-tiganya ketawa apabila remaja pertama tersedar.

Sementara itu, menerusi laporan Harian Metro, Timbalan Ketua Kluster Pembangunan Sosial dan Kesejahteraan Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Mohd Taib Dora menyifatkan 'Pass Out Challenge' tersebut sebagai kerja gila dan keterlaluan.

“Itu kerja gila kerana tindakan itu boleh bawa maut atau remaja berkenaan mendapat serangan strok.

“Gurauan yang keterlaluan kerana mereka boleh mati sekiranya oksigen tidak sampai ke otaknya selama tujuh saat.

"Bagi saya ia tindakan yang bodoh kerana selain boleh mengakibatkan kematian, serangan strok juga boleh berlaku menyebabkan remaja terbabit lumpuh.

"Apabila dada kita ditekan, ia menghentikan fungsi jantung yang menghantar oksigen ke otak seterusnya menyebabkan kematian," katanya.

Pada March 2016, seorang kanak-kanak berusia 11 tahun di Carolina Selatan, ditemui maut di rumahnya selepas bermain permainan cabaran #PassOutChallenge.

'Pass Out Challenge' adalah permainan yang memerlukan pemainnya mencekik leher atau menekan dada dengan tujuan untuk menjadi khayal kerana kekurangan oksigen.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon