Monday, August 21, 2017

Kenapa Bendera Begitu Bernilai Kepada Sesebuah Negara?


Isu tersalah cetak secara terbalik bendera Indonesia pada buku cenderamata pembukaan Sukan Sea 2017 menjadi topik yang sedang hangat dibincangkan.

Bendera terbalik

Perkara ini menyebabkan tercetusnya sedikit suasana tegang dikalangan rakyat Indonesia, yang mana majoriti daripadanya merasa kesal dan mengkritik kesalahan tersebut.

Lebih hangat, isu ini bukan diusulkan oleh media tempatan sahaja, malah turut dijadikan bahan oleh media-media antarabangsa.

Sebagai sumber yang berpendirian tinggi serta tidak menyebelah pada mana-mana pihak, mari kita lihat isu ini melalui berberapa sudut pandangan.

Isu Tersalah Cetak

Pertama, tersalah cetak bereti satu kesilapan yang tidak disengajakan namun begitu, Malaysia sebagai tuan rumah untuk temasya besar seperti ini haruslah lebih berhati-hati, ini bukan perkara kecil kerana ia melibatkan hubungan baik di antara kedua-dua buah negara.

Yang kedua, sepatutnya pihak yang bertanggungjawab perlu melakukan semakan secara terperinci terlebih dahulu sebelum buku-buku tersebut diedarkan secara rasmi. Ini adalah kesilapan yang Malaysia boleh belajar untuk masa akan datang.

Tangani Dengan Bijak

Meskipun terdapat pelbagai komen pedas dari rakyat Indonesia berkenaan isu ini, namun, cara Menteri Olahraga Indonesia, Imam Nahrawi melontar rasa kecewa di laman twitter miliknya harus dipuji.

Imam Nahrawi @imam_nahrawi

Pembukaan #SEAgame2017 yg bagus tapi tercederai dg keteledoran fatal yg amat menyakitkan. Bendera kita....Merah Putih. Astaghfirullaah...

Beliau tidak terus menghentam, sebaliknya menyulam dengan ucapan berupa puji-pujian terlebih dahulu. Ini adalah contoh adab menegur yang baik boleh kita ikuti.

Dalam mengekalkan hubungan baik kedua belah pihak, di sini rakyat juga memainkan peranan.

Tahniah kepada rakyat Malaysia dan Indonesia yang mengambil langkah untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan.

Sikap toleransi yang dipamerkan ini adalah bukti bahawa kedua-dua pihak masih lagi mahu mengekalkan hubungan yang baik.

Membesar-besarkan isu

Baik, sebelum meletak apa-apa tanggapan terhadap isu ini, mari kita lihat kenapa bendera sebenarnya begitu bernilai kepada sesebuah negara.

Secara istilahnya, bendera adalah simbol yang mewakili negara, ne­geri, orang dan organisasi.

Asal-usul perkataan ‘bendera’ berasal daripada perkataan Portugis iaitu ‘bandeira’ bagi menggambarkan sepotong kain bercorak yang digunakan sebagai simbol sesebuah negara atau juga suatu entiti.

Dari sudut kenegaraan, bendera mempunyai nilai kedaulatan dan lambang maruah dan jati diri warganya.

Justeru, kaedah dan atur cara penggunaannya perlu bersesuaian bagi menjaga nilai kedaulatan negara dan rak­yatnya.

Penggunaan dan kaedah yang salah boleh menjatuhkan martabat kedaulatan yang ada pada bendera negara berkenaan.

Jelas di situ, “penggunaan dan kaedah yang salah boleh menjatuhkan martabat kedaulatan yang ada pada bendera berkenaan (bendera mewakili negara)”.

Jadi, adalah sifat lumrah bagi semua orang atau individu apabila berlakunya sesuatu perkara yang boleh mencalarkan imej atau menjatuhkan martabat, kedaulatan mereka.

Dalam hal ini, segelintir rakyat Indonesia yang ‘melenting’ apabila bendera yang menjadi kebanggaan mereka disalah cetak adalah perkara biasa.

Ini bermakna mereka sangat cakna serta peduli tentang kedaulatan negara mereka dan pada masa yang sama, sikap ini melambangkan semangat nasionalisme.

Permohonan maaf dari Malaysia

Bendera

Selepas insiden kesilapan yang tak disengajakan ini, Malaysia mengambil langkah tepat dengan membuat permohonan maaf secara terbuka kepada Indonesia.

Perkara ini haruslah diterima secara positif oleh Indonesia terutama rakyatnya. Ini menunjukan Malaysia mengakui kesilapan tersebut dan masih mahu menjaga ikatan persahabatan yang terjalin antara kedua-dua negara.

Permohonan ‘maaf’ itu sendiri membuktikan Malaysia tidak bersifat ego. Selain daripada itu, Malaysia juga akan mencetak semula buku cenderahati tersebut sebagai tanda pendamaian dan menjaga hati Indonesia.

Mutakhir, Joko Widodo selaku Presiden Indonesia telahpun menerima permohonan maaf dan meminta agar rakyat Indonesia tidak membesar-besarkan hal ini lagi terutama di media sosial.

Kesimpulannya, perkara-perkara yang boleh menyentuh sensitiviti negara seperti ini diharapkan tidak berulang lagi.

Semua memainkan peranan, dari orang atasan hinggalah rakyat bawahan. Bertolak ansur dan sentiasalah berfikiran positif supaya keharmonian dapat dikekalkan.

Kata Wonder Pets, “Apa yang penting? Kerjasama.”

BACA INI JUGA: Bendera Indonesia Terbalik, Malaysia Mohon Maaf Tersilap Cetak

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon