Tuesday, August 08, 2017

Bahaya Jus Buah-buahan Kepada Bayi

Dalam satu kajian, pakar kanak-kanak memberitahu bahawa memberi jus buah-buahan kepada bayi berusia bawah umur satu tahun boleh menjejaskan kesihatan pada jantung dan gusi bayi tersebut.

Jus Buah anak

Pakar kanak-kanak dari Akademi Pakar Kanak-Kanak Amerika dalam laporan mereka telah melarang memberi minuman manis seperti jus buah-buahan kepada bayi berusia bawah satu tahun kerana dianggap sebagai amalan berbahaya.

Dalam kajian mereka, buah-buahan segar didapati mempunyai kandungan serat dan vitamin cukup berbanding jus buah-buahan yang mengandungi tahap gula tinggi, sekaligus berupaya menyebabkan masalah obesiti terhadap kanak-kanak.

Salah seorang penyelidik, Dr. Steven Abrams memberitahu, ibu bapa boleh memberikan jus buah-buahan kepada anak masing-masing atas arahan pakar untuk tujuan merawat masalah sembelit, namun jus yang diberikan itu mestilah 100 peratus jus buah-buahan asli.

Minuman jus buah-buahan hanya sesuai untuk kanak-kanak berumur satu tahun ke atas kerana mengandungi vitamin C dan D yang baik untuk sistem pencernaan mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Bayi Kerap Diurut Lebih Bijak!

sumber: kosmo

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon