Selasa, Ogos 08, 2017

Jepun Temui Formula Lambatkan Ais Krim Cair

Penyelidik dari Pusat Penyelidikan Perkembangan Bioterapi di Kanazawa, Jepun telah menemui jalan penyelesaiannya secara tidak sengaja, ais krim yang tidak akan cair berjam-jam lamanya walaupun dalam keadaan cuaca panas!

Ais Krim Lambat Cair

Masalah aiskrim cepat cair ni dapat diatasi dengan menggunakan polifenol yang terdapat dalam buah strawberi, menyebabkan aiskrim tidak cair dalam tempoh yang singkat seperti kebiasaan.

Penemuan itu diperolehi apabila seorang chef pastri diminta untuk mencipta manisan baru dengan menggunakan polifenol oleh pusat penyelidikan berkenaan.

Ia bagi mencari faedah lain yang boleh dimanfaatkan melalui buah strawberi yang tidak hanya mengehadkan kegunaannya sebagai buah-buahan segar semata-mata.

Hasil daripada ciptaan manisan baru itu, chef tersebut telah membuktikan yang polifenol tidak sesuai untuk manisan sebaliknya ia merupakan bahan untuk menjadikan aiskrim tahan lebih lama sekaligus mengurangkan kadar pencairan.

“Cecair polifenol mempunyai ciri-ciri yang menyebabkan air dan minyak sukar dipisahkan,” kata Tomihisa Ota, pensyarah di Universiti Kanazawa.

Takeshi Toyodo yang juga presiden pusat penyelidikan berkenaan mengesahkan bentuk aiskrim dapat dikekalkan walaupun terdedah dengan udara panas dari pengering rambut.

Ais Krim Lambat Cair

Penemuan ini turut mendapat persetujuan daripada wartawan Jepun, Asashi Shimbun yang telah pun membuat kajian mereka sendiri dengan mendedahkan aiskrim kepada haba pada suhu kira-kira 28 darjah celsius dan mendapati bentuk aiskrim itu masih kekal seperti lima minit sebelumnya.

Disebabkan penemuan baru ini, Pusat Penyelidikan Perkembangan Bioterapi itu membuat keputusan untuk menjual aiskrim tersebut di kedai Kanazawa Ice dan bercadang untuk menambah cawangan di Tokyo dan Osaka.

Aiskrim ini juga boleh didapati dalam pelbagai bentuk yang comel.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mynewshub

1 ulasan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon