Jumaat, Julai 07, 2017

Bagaimana Umat Islam Mampu Mengalahkan Yahudi?


Loading...

50 tahun lalu, peristiwa Perang Enam Hari yang merupakan titik hitam paling besar dalam sejarah moden umat Islam.

Kalahkan+Yahudi

Dalam perang tersebut, Israel menewaskan pakatan Mesir-Jordan-Syria, sekaligus merampas Baitul Maqdis dan Masjid Al-Aqsa.

Sehingga hari ini, konflik Israel-Palestin masih belum selesai. Selagi ia tidak diselesaikan, selagi itu akan ada umat Islam yang sengsara. Malah keadaan bertambah rumit dengan kemunculan golongan ekstremis yang menunggang nama perjuangan Palestin. Masa depan umat Palestin semakin gelap, seolah-olah tiada cahaya dan pengharapan.

Kini, umat perlu berdepan dengan musuh yang bertambah licik. Benjamin Netanyahu mempunyai kelebihan boleh berkawan dengan semua orang, semua diklaim sebagai “best friend”.

Trump dia sapu, Putin pun dia sapu. Di sebalik muka tembok Netanyahu, terdapat rancangan jahat untuk memulaukan Palestin di peringkat antarabangsa.

Dari segi pengiktirafan antarabangsa, Palestin masih di belakang Israel: dari 193 negara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN), Israel diiktiraf oleh 161 negara, Palestin diiktiraf oleh 137 negara.

Mengapa lebih ramai yang menyokong Israel? Adakah Israel guna sihir? Santau? Jin? Atau Freemason?

Tidak. Walaupun komuniti antarabangsa menyokong Palestin atas dasar kemanusiaan (“humanitarianism”), namun Israel menawarkan kepentingan (“interest”) dan faedah (“benefit”).

Melalui diplomasi, Israel telah menyakinkan negara-negara di dunia ini bahawa adalah “berbaloi” untuk menyokong mereka.

Di Amerika ada pelobi Israel (“Israel Lobby”), mereka merupakan kumpulan pendesak yang melobi kerajaan Amerika agar sentiasa menyokong Israel.

Selain mengguna wang, mereka juga membina jaringan (“networking”) interpersonal. Warga Israel belajar di universiti terkemuka dan bekerja di syarikat multinasional untuk membina jaringan tersebut dari peringkat awal.

Netanyahu sendiri merupakan bekas pelajar Harvard dan MITI dan bekas pekerja firma Boston Consulting Group yang telah melahirkan ramai pemimpin dunia.

Jadi, di sektor kerajaan, tentera, korporat, media dan akademi di Amerika, sentiasa ada pihak yang bercakap untuk kepentingan Israel.

Jika terdapat presiden yang tidak menyokong Israel, misalnya George H.W. Bush (1989-1992), maka mereka akan memobilisasi segala jentera untuk menewaskannya (Bush dapat 11% undian Yahudi manakala Clinton dapat 80% semasa pilihanraya 1992).

Maka, untuk menjaga kepentingan diri, presiden Amerika tiada pilihan selain memberi sokongan padu kepada Israel.

Jika dibandingkan, diplomasi umat Islam teramatlah lemah. Negara-Negara Teluk cuba wujudkan “Arab Lobby”, namun tidak berkesan.

Mereka bergantung kepada wang semata-mata, tidak pandai membina jaringan seperti Israel. Apabila Arab tidak lagi kaya raya, pengaruh mereka pun berkurangan.

Israel juga tidak menaruh harapan sepenuhnya kepada Amerika. Mereka sedar dunia sentiasa berubah, jadi lebih baik sediakan payung sebelum hujan.

Maka Netanyahu mendekati Rusia dan China, dua kuasa besar yang menyokong Palestin. Netanyahu kini cuba menarik Rusia dan China ke sebelahnya.

Jika tidak berhati-hati, Palestin akan hilang sokongan semua kuasa besar di Majlis Keselamatan UN.

Saya bukan menyuruh kalian untuk mengagumi Israel atau Yahudi, cuma ingin mengingati tentang realiti politik antarabangsa.

Suka atau tidak, kita tidak mampu mencapai kejayaan tanpa kekuatan diplomasi. Tiada siapa yang mampu “lawan semua”, termasuk Hitler.

Kita perlu belajar dari Salahuddin Al-Ayyubi dan sultan-sultan Khilafah Uthmaniyyah. Mereka tidak hanya berjaya mengguna kekuatan semata-mata, malah juga melalui seni diplomasi.

Umat kita perlu kurangkan emosi dan banyakkan strategi. Kita memerlukan diplomasi ofensif yang boleh mematahkan (“break”) pelan jahat si Benjamin Netanyahu.

Untuk berbuat demikian, kita perlu menonjolkan kepentingan kita untuk menarik sokongan. Kita tidak boleh mengharapkan simpati sentiasa. kita perlu menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar untuk mewujudkan imbangan kuasa (“balance of power”) yang memihak kepada kita.

Hanya sampai masa itu, baru kemenangan akan tiba.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Watak Superman Di Cipta Sebagai Penyelamat Kaum Yahudi

sumber: thepatriots

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Kuasa diplomasi dan networking memang hebat

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon