Wednesday, June 14, 2017

Sambutan Hari Derma Darah Sedunia, World Blood Donor Day


Sambutan Hari Derma Darah Sedunia, World Blood Donor Day disambut pada 14 Jun setiap tahun oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk menggalakkan masyarakat menderma darah untuk menyelamatkan orang lain.

World Blood Donor Day

Sambutan Hari Derma Darah Sedunia disambut bagi menyedarkan masyarakat mengenai kepentingan menderma darah.

Kempen menggalakkan rakyat yang layak menderma darah ini perlu dijalankan kerana tabung darah hospital sering berdepan dengan stok darah yang kritikal untuk digunakan oleh mereka yang memerlukan pemindahan darah.

Masyarakat perlu disedarkan bahawa menderma darah adalah satu amalan sukarela yang terpuji dan tidak ternilai sumbangannya.

Darah adalah cecair berwarna yang merah mengalir di dalam tubuh manusia dan binatang. Darah mempunyai 'kuasa’ menggerakkan aktiviti badan seperti petrol menghidupkan mesin.

Setakat ini belum ada unsur lain dapat menggantikan fungsi darah dan dipercayai tidak akan ada ciptaan manusia dapat menggantikannya.

Darah manusia tidak boleh dimasukkan ke dalam badan orang lain jika tidak mengikut jenisnya.

Manusia mempunyai empat kumpulan darah iaitu O, A, B dan AB.

Kumpulan darah O boleh menerima darah dari kumpulan darah O sahaja. Bagaimanapun darah itu boleh didermakan kepada semua penerima.

Kumpulan darah AB hanya boleh didermakan kepada individu kumpulan darah yang sama, tetapi boleh menerima semua kumpulan darah. Begitulah uniknya darah.

Di dalam badan manusia mengandungi sembilan hingga 10 pain darah. Individu yang mengalami kekurangan darah melebihi tiga pain akan menghadapi masalah perjalanan fungsi organ badan yang boleh membawa maut. Satu-satunya cara menyelamatkan mangsa adalah melalui proses pemindahan darah.

Justeru itu, amatlah penting bagi setiap anggota masyarakat memahami kepentingan untuk menderma darah kerana setiap darah yang didermakan mampu menyelamatkan nyawa.

Selamat menyambut Hari Derma Darah Sedunia.

BACA INI JUGA:

sumber: kk.usm

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon