Monday, June 26, 2017

Apa Itu Vitamin D Serta Fungsi Pentingnya Kepada Kesihatan


Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang memainkan peranan penting dalam tubuh manusia, misalnya untuk pembentukan struktur tulang dan gigi yang baik, penyelenggaraan kesihatan tulang dan menjaga fungsi organ tubuh lainnya.

Apa itu Vitamin D

Ada lima bentuk vitamin D, iaitu vitamin D1, D2, D3, D4, D5, akan tetapi hanya ada dua Vitamin D yang paling penting kepada tubuh kita, iaitu vitamin D2 (Ergocalciferol) dan D3 (cholecalciferol).

Mengapa kita Memerlukan Vitamin D?

Fungsi Vitamin D bagi Tulang

Vitamin D sangat penting untuk pembentukan, pertumbuhan dan pembaikan tulang dan untuk penyerapan kalsium secara normal.

Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan fosforus dalam tulang dan meningkatkan aliran kalsium ke dalam aliran darah.

Tanpa vitamin D, kalsium tidak akan diserap ke dalam tubuh.

Multiple sclerosis (MS)

Dalam tempoh bertahun tahun, pakar mengesyaki hubungan antara cahaya matahari, vitamin D dan gangguan autoimun yang merosakkan saraf ini.

Satu kajian menunjukkan kaitan antara tahap rendah vitamin D dalam badan dengan risiko MS, walau bagaimanapun, pernyataan itu masih memerlukan bukti dan penyelidikan lanjut.

Membantu Sistem Kekebalan Tubuh

Vitamin D mempunyai peranan penting untuk mempertahankan fungsi beberapa sistem organ serta sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit seperti selesema biasa, menurut pendapat saintis dari University of Colorado Denver School of Medicine.

Vitamin D boleh membantu mengekalkan fungsi kognitif yakni dengan membantu otak tetap berfungsi dengan baik sehingga hari tua, termasuk melindungi warga tua terhadap penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Vitamin D memainkan peranan penting dalam mengekalkan berat badan yang sihat, demikian menurut kajian yang dilakukan di Medical College of Georgia, Amerika Syarikat.

Vitamin D boleh mengurangkan gejala dan kekerapan asma juga kemungkinan dimasukkan ke hospital kerana asma, menurut penyelidik dari Harvard Medical School selepas melakukan kajian terhadap 616 kanak-kanak di Costa Rica.

Mengurangkan risiko kanser

Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa individu dengan tahap vitamin D yang cukup mempunyai risiko lebih rendah terkena kanser, berbanding mereka yang mempunyai tahap vitamin D yang rendah.

Menurut Cancer Treatment Centers of America, kekurangan vitamin D lazim ditemui pada pesakit kanser tanpa memandang status pemakanan mereka.

Menurut kajian haiwan dan data epidemiologi, manfaat vitamin D boleh diperolehi oleh badan ini adalah untuk mencegah kanser kolon, kanser prostat, dan kanser payudara.

Hormon Active vitamin D dipanggil calcitriol dipercayai mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser dengan meningkatkan kematian sel-sel kanser, memperlahankan pertumbuhan dan perkembangan saluran darah baru dalam tisu kanser, serta pertumbuhan dikurangkan, pertambahan, dan penyebaran sel-sel kanser.

Membantu pemulihan pesakit batuk kering

Dos vitamin D yang tinggi boleh mempercepatkan penyembuhan pesakit batuk kering, menurut penemuan penyelidik di AS tahun 2012.

Diabetes

Beberapa kajian menunjukkan tahap yang lebih tinggi vitamin D dalam badan, lebih rendah risiko diabetes jenis 2.

Dalam diabetes jenis 2, tahap vitamin D kesan buruk yang tidak mencukupi pada rembesan insulin dan toleransi glukosa.

Satu kajian juga menunjukkan vitamin D yang mencukupi dalam zaman kanak-kanak menjadikan anak-anak mengelakkan diabetes jenis 1.

Kemurungan

Vitamin D telah dikaitkan dalam pembangunan dan fungsi otak. Satu kajian menunjukkan jika dos besar vitamin D boleh mengurangkan tanda-tanda kemurungan yang sederhana.

Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan hasil yang pelbagai.

Sumber Vitamin D

Untuk mengelakkan dijangkiti pelbagai penyakit, anda boleh mendapatkan vitamin D dari sumber-sumber berikut:
  • Cahaya matahari. Apabila cahaya matahari ke dalam kulit, badan akan membuat vitamin D sahaja. Tetapi, jangan berjemur terlalu lama di bawah matahari, terutama jika dalam keadaan panas terik. Jangan lupa untuk memakai pelindung matahari supaya kulit tidak terbakar.
  • Minyak ikan. Vitamin D boleh didapati dalam ikan berminyak (salmon, sardin, ikan kembung), telur, susu, cendawan, hati lembu, minyak ikan kod, tuna, yogurt, dan lain-lain.
  • Suplemen.

Punca Kekurangan Vitamin D
  • Berumur 50 tahun ke atas.
  • Bukan penggemar susu dan laktosa.
  • Masalah hati dan pencernaan.
  • Masalah berat badan berlebihan.
  • Kesalahan ketika pengambilan ubat.

Cadangan keperluan Vitamin D
  • 600 iu kepada yang berumur sehingga 70 tahun.
  • 800 iu kepada yang berumur 71 tahun ke atas.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Ostematrix Suplemen Kalsium Terbaik 2017

sumber: facebook

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon