Monday, May 01, 2017

Sambutan Hari Pekerja (Buruh) Antarabangsa, International Workers' Day


Sambutan Hari Pekerja Antarabangsa, International Workers' Day disambut pada 1 Mei setiap tahun, juga disebut sebagai Hari Buruh, merupakan sambutan tanda peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja.

Hari Pekerja

Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun 1884, Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei, 1886.

Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket pada tahun 1886, dan beransur-ansur turut disertai pekerja di pejabat selama lapan jam waktu bekerja.

Asal-usul Sambutan Hari Pekerja

Idea untuk meraikan cuti sebagai cara untuk mencapai hari bekerja lapan jam dicetuskan di Australia.

Para pekerja mengambil keputusan pada tahun 1856 untuk mengajurkan sehari pemberhentian sepenuhnya termasuklah mesyuarat dan hiburan sebagai bantahan untuk menuntut hari bekerja lapan jam.

Hari bagi perayaan ketika itu ditetapkan pada 21 hb April. Pada mulanya, pekerja Australia mengajurkan cuti ini hanya pada tahun 1856.

Tetapi, sambutan pertama ini membawa kesan yang sangat kuat kepada golongan pekerja Australia, menghidupkan mereka dan membawa pemberontakan baru, sehingga keputusan diambil untuk mengulangi sambutan tersebut setiap tahun.

Idea sambutan Hari Pekerja ini kemudiannya tersebar ke negara-negara lain sehingga akhirnya disambut di seluruh dunia hari ini.

Walau bagaimanapun, Kanada, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand meraikan Hari Buruh pada tarikh lain, yang mana ia bergantung kepada sejarah asal untuk meraikan bagaimana cuti berkenaan wujud pada tarikh tersebut.

Dan walaupun matlamat pengenalan hari bekerja lapan jam telah lama tercapai, sambutan ini tetap diteruskan sebagai tanda kemenangan golongan.

Selamat menyambut Hari Pekerja.

BACA INI JUGA: Rahsia Besar 1hb Mei Dan Kaitannya Dengan Yahudi

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon