Wednesday, May 03, 2017

Sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, World Press Freedom Day


Sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, World Press Freedom Day disambut pada 3 Mei setiap tahun bagi menimbulkan kesedaran tentang pentingnya kebebasan akhbar.

World Press Freedom Day

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengisytiharkan 3 Mei sebagai Hari Kebebasan Akhbar Sedunia bagi menimbulkan kesedaran tentang pentingnya kebebasan akhbar dan mengingatkan kerajaan-kerajaan akan tugas mereka untuk menghormati dan mendukung hak kebebasan bersuara seperti yang termaktub di bawah Artikel 19, Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat dan menandakan ulang tahun perisytiharan Windhoek, satu pernyataan tentang prinsip kebebasan akhbar yang dirangkumkan oleh para wartawan akhbar Afrika pada tahun 1991.

Bersempena Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, UNESCO menganugerahkan Hadiah Kebebasan Akhbar Sedunia Guillermo Cano kepada individu, pertubuhan atau institusi yang layak, yang telah membuat sumbangan besar dalam mempertahankan dan/atau menggalakkan kebebasan akhbar di mana-mana di dunia, terutamanya apabila ianya dicapai melalui usaha yang berbahaya.

Mula diwujudkan pada 1997, hadiah ini dianugerah berdasarkan sokongan satu badan juri bebas yang terdiri dari 14 profesional akhbar.

Nama-nama dikemukakan oleh pertubuhan bukan kerajaan serantau dan antarabangsa yang bekerja untuk kebebasan akhbar, serta oleh negara-negara anggota UNESCO.

Hadiah ini dinamakan sempena nama Guillermo Cano Isaza, seorang wartawan Colombia yang dibunuh di hadapan pejabat akhbarnya, El Espectador, di Bogotá, pada 17 Disember 1986. Penulisan Cano telah menyinggung raja-raja dadah Colombia yang berkuasa.

UNESCO juga menyambut Hari Kebebasan Akhbar Sedunia setiap tahun dengan mengumpulkan profesional media, pertubuhan kebebasan akhbar dan agensi-agensi PBB bagi menilai keadaan kebebasan akhbar sedunia dan membincangkan penyelesaian bagi cabaran-cabaran.

Setiap persidangan berkisar pada tema yang berkaitan dengan kebebasan akhbar, termasuklah tadbir urus yang baik, liputan media untuk pengganasan, pengecualian dari hukuman dan peranan media dalam negara-negara pasca-konflik.

Selamat menyambut Hari Kebebasan Akhbar Sedunia.

BACA INI JUGA: Hilangkah Sudah Kebebasan Bersuara Di Malaysia?

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon