Friday, May 12, 2017

Sambutan Hari Jururawat Antarabangsa, International Nurses Day


Sambutan Hari Jururawat Antarabangsa, International Nurses Day disambut pada 12 Mei setiap tahun untuk menghargai sumbangan jururawat terhadap masyarakat.

Hari Jururawat Antarabangsa

Idea sambutan Hari Jururawat muncul buat kali pertama pada tahun 1953 apabila Dorothy Sutherland, seorang pegawai di Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, Amerika Syarikat mencadangkan supaya presiden Dwight D. Eisenhower mengisytiharkan "Hari Jururawat" (Nurses Day).

Bagaimanapun, sambutan rasmi yang pertama hanya mula disambut oleh Majlis Jururawat Antarabangsa (MJA) pada tahun 1965.

Pada bulan Januari 1974, keputusan telah dibuat untuk mengadakan sambutan pada 12 Mei sempena ulang tahun kelahiran Florence Nightingale yang dianggap pengasas kejururawatan moden.

Florence Nightingale adalah seorang jururawat yang juga dikenali sebagai “The lady with the lamp”, maksudnya “Wanita bersama dengan lampunya”.

Pada zaman perang Crimean dalam tahun 1854, Florence selalu melawat pesakit pada waktu malam dengan lampunya untuk melihat askar-askar perang yang cedera dan memerlukan bantuan.

Lebih kurang macam buat ward round di hospital. Sebab tu di panggil Lady with the Lamp.

Setiap tahun, MJA menyedia dan mengedarkan kit Hari jururawat antarabangsa yang mengandungi bahan pendidikan dan maklumat awam untuk kegunaan jururawat.

Pada tahun 1999, kesatuan pekerja awam British UNISON mengundi agar MJA mengubah tarikh sambutan ke hari lain, kerana menurut mereka Nightingale tidak mewakili kejururawatan moden.

Sambutan di UK

Pada 12 Mei setiap tahun, satu upacara akan diadakan di Westminster Abbey, London. Ketika upacara, satu lampu simbolik akan dibawa dari Nurses' Chapel di Abbey dan diserahkan dari seorang jururawat ke jururawat yang lain, sehingga ia sampai ke tangan Dekan yang akan meletakkannya di altar tinggi.

Upacara ini menyatakan secara simbolik penyerahan ilmu dari seorang jururawat ke jururawat yang lain.

Di gereja St. Margaret di East Wellow, Hampshire di mana terletaknya pusara Florence Nightingale, satu upacara khusus diadakan pada hari Ahad selepas hari kelahirannya.

Minggu kejururawatan

Amerika Syarikat dan Kanada menyambut Minggu Kejururawatan Kebangsaan dari 9 hingg 15 Mei setiap tahun.

Ia pertama kali dimulakan di Amerika Syarikat oleh Presiden Richard Nixon pada tahun 1974.

8 Mei telah dijadikan Hari Jururawat Pelatih Kebangsaan pada tahun 1998 dan pada tahun 2003, hari rabu di dalam Minggu Jururawat Kebangsaan di antara 6 hingga 12 Mei, diisytiharkan sebagai Hari Jururawat Sekolah Kebangsaan.

Selamat menyambut Hari Jururawat Antarabangsa.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon