Selasa, April 18, 2017

Sambutan Hari Bumi, Earth Day


Loading...

Sambutan Hari Bumi, Earth Day, disambut setiap tahun tanggal 22 April bagi menandakan ulang tahun kelahiran bagi gerakan alam sekitar moden yang bermula pada 1970.

Earth Day

Pada tahun 1990, sambutan Hari Bumi mula berkembang secara global dengan sekitar 200 juta orang dari 141 negara di dunia bersatu untuk mengangkat isu Bumi dalam skala global.

Lima bulan sebelum Hari Bumi 22 April yang pertama, pada Ahad, 30 November 1969, The New York Times mengeluarkan rencana yang panjang oleh Gladwin Hill yang melaporkan tentang peningkatan aktiviti bagi mempertahankan alam sekitar.

Perjuangan Gaylord Nelson pula bermula 7 tahun sebelum Hari Bumi pertama diraikan.

Pada September 1969, dalam sebuah persidangan di Seattle, Washington, Senator A.S. Gaylord Nelson mengumumkan bahawa satu demonstrasi akan diadakan diseluruh AS pada musim bunga 1970 bagi mempertahankan alam sekitar.

Senator Gaylord Nelson mencadangkan bantahan alam sekitar di seluruh negara untuk menjadikan alam sekitar sebagai agenda negara.

Katanya, "Ia satu pertaruhan, tetapi ia berjaya."

Pada 22 April 1970 dikatakan hampir 20 juta rakyat Amerika Syarikat memenuhi taman dan auditorium, yang merupakan sambutan Hari Bumi pertama menjadi yang menjadi pembuka jalan terbentuknya United States Environmental Protection Agency/US EPA.

Dua sambutan

Hari Bumi merupakan nama bagi dua sambutan yang berbeza, kedua-duanya diadakan setiap tahun ketika musim bunga di hemisfera utara dan musim luruh di hemisfera selatan bagi meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada alam sekitar.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meraikan Hari Bumi, yang dimulakan oleh John McConnell pada 1969, setiap tahun ketika ekuinoks, iaitu pencerapan global yang diasaskan oleh Gaylord Nelson sebagai pengajar alam sekitar, dan sejak Januari 1970, ia juga dikenali sebagai Hari Bumi, yang diraikan di kebanyakan negara setiap tahun pada 22 April.

Selamat menyambut Hari Bumi.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon