Wednesday, February 01, 2017

7 Faktor Yang Mempengaruhi Harga Minyak Petrol Dan Diesel Dunia


Kontroversi kenaikan harga bahan bakar petrol dan diesel bermula dari tujuan kerajaan untuk menyeimbangkan pembiayaan ekonomi melalui bahan bakar melalui ekonomi global.

Harga Minyak

Namun, tahukah anda apa sebenarnya faktor dan punca utama kenaikan dan penurunan petrol dan diesel di pasaran?

Kami senaraikan 7 faktor dan punca penyebab yang menentukan harga minyak yang mempengaruhi harga minyak dipasaran dan senarai ini adalah seperti yang diterbitkan oleh US Energy Information Administration (EIA).

1. Pengeluaran OPEC

Pengeluaran minyak mentah oleh Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) adalah faktor penting yang mempengaruhi harga minyak.

Organisasi ini bertujuan untuk menetapkan pengeluaran minyak di negara-negara anggotanya dan dari sejarah, harga minyak mentah telah melihat peningkatan apabila pengeluaran OPEC dikurangkan.

Negara-negara anggota OPEC mengeluarkan kira-kira 40 peratus daripada minyak mentah dunia dengan kata lain, OPEC menguasai 40% market share pengeluaran minyak mentah dunia.

Oleh kerana market share ini, apa juga tindakan atau 'cakap-cakap' OPEC boleh mempengaruhi harga minyak, terutamanya pengeluaran minyak daripada Arab Saudi, pengeluar OPEC terbesar, yang kerap kali memberi kesan kepada harga minyak.

Sejauh mana OPEC menggunakan kapasiti pengeluaran akan menjadi petanda sama ada pengeluaran minyak dunia terbatas (tight) atau terlebih.

Contohnya, Arab Saudi boleh menyimpan kapasiti tambahan 1.5- 2 juta tong sehari untuk mengawal pasaran.

Sebagai perbandingan, jumlah pengeluaran minyak mentah Malaysia hanyalah sekitar 660,000 ribu tong sehari.

Kapasiti lebihan inilah yang digunakan oleh Arab Saudi untuk mengetepikan saingan shale oil US dengan melambakkan pasaran dengan lebihan minyak mentah. Kesannya ialah harga jatuh mendadak dan ramai juga yang hilang pekerjaan.

Apabila kapasiti lebihan (spare capacity) OPEC tinggi, harga minyak akan tinggi. Sebaliknya jika kapasiti lebihan rendah (tingkatkan pengeluaran), harga minyak akan jatuh.

Walaupun usaha-usaha OPEC untuk menguruskan pengeluaran dan mengekalkan tahap harga yang disasarkan, negara-negara anggota tidak sentiasa mematuhi sasaran pengeluaran. Harga minyak boleh terjejas oleh keengganan negara-negara anggota untuk mengekalkan sasaran pengeluaran.

Di samping itu, gangguan yang tidak dijangka boleh mengurangkan pengeluaran OPEC. Jumlah gangguan, berapa cepat ia berlaku dan ketidaktentuan mengembalikan kembali pengeluaran mempunyai pengaruh yang besar ke atas harga minyak.

Harga minyak bukan hanya bergantung kepada bekalan dan permintaan semasa, tetapi juga bekalan masa depan yang diunjurkan dan permintaan.

OPEC menyesuaikan sasaran pengeluaran negara-negara anggotanya berdasarkan pengeluaran semasa dan jangkaan bekalan dan permintaan masa depan.

Menganggarkan bekalan dan permintaan masa depan, bagaimanapun, amat mencabar apabila keadaan pasaran tidak menentu dan berubah dengan pesat.

Tambahan pula pelarasan pengeluaran biasanya lambat berbanding dengan perubahan pasaran yang cepat.

2. Pengeluaran Non Opec

Pengeluaran minyak dari negara-negara di luar Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) pada masa ini mewakili kira-kira 60 peratus daripada pengeluaran minyak dunia.

Pusat-pusat utama pengeluaran bukan OPEC termasuk Amerika Utara, wilayah bekas Kesatuan Soviet dan North Sea.

Berbeza dengan pengeluaran minyak OPEC, pengeluar bukan OPEC membuat keputusan yang bebas mengenai pengeluaran minyak.

Juga, berbeza dengan OPEC, di mana pengeluaran minyak adalah kebanyakannya dalam tangan syarikat-syarikat minyak nasional (NOC), syarikat minyak antarabangsa (IOC) melaksanakan kebanyakan aktiviti pengeluaran di negara-negara bukan OPEC.

Objektif utama IOC seperti Shell dan Exxon Mobil ialah untuk memaksimakan untung. Berbeza dengan beberapa NOC seperti Petronas dan Petrobras, walaupun beroperasi dalam cara yang sama seperti IOC, mereka mempunyai objektif tambahan seperti menyediakan pekerjaan dan membina infrastruktur untuk negara.

Pengeluar di negara bukan OPEC secara amnya dianggap sebagai pengambil harga, iaitu, mereka bertindak balas kepada harga pasaran dan bukan cuba untuk mempengaruhi harga dengan menguruskan pengeluaran.

Hasilnya, pengeluar bukan OPEC cenderung untuk menghasilkan pada atau berhampiran kapasiti penuh dan mempunyai kapasiti lebihan yang sedikit.

Pengeluaran bukan OPEC berlaku sebahagian besarnya di kawasan yang mempunyai kos penemuan dan pengeluaran yang agak tinggi.

Tidak seperti kos pengeluaran di Arab Saudi dan Iran yang rendah. Oleh itu, pengeluar bukan OPEC telah meneroka ke laut dalam luar pesisir dan mengejar sumber bukan konvensional seperti shale oil.

Hasilnya, pengeluaran bukan OPEC biasanya mempunyai kelemahan daripada segi kos berbanding dengan pengeluaran OPEC.

Pengeluar bukan OPEC sering membawa pembangunan teknologi pengeluaran baru. Awalnya kos untuk teknologi baru adalah tinggi, namun dengan penambahbaikan dan penggunaan yang meluas akan merendahkan kos kemudiannya.

Di samping pengeluaran minyak mentah, pengeluaran gas asli menyediakan bekalan tambahan bahan api cecair, yang dipanggil cecair gas asli (NGL). Ini umpama sumber alternatif kepada minyak mentah biasa.

Peningkatan pengeluaran gas asli pada tahun-tahun kebelakangan ini telah menyebabkan peningkatan besar dalam NGL.

Ini telah menyumbang kepada jumlah bahan api cecair dunia dan membantu untuk mengurangkan kenaikan harga.

Walaupun kenaikan pengeluaran bukan OPEC menyumbang untuk menurunkan harga minyak, gangguan pengeluaran bukan OPEC boleh mengurangkan bekalan minyak global dan membawa kepada kenaikan harga minyak.

Gangguan yang tidak dirancang ini boleh berlanjutan untuk jangka masa yang lama. Ketidakpastian tentang bila pengeluaran akan kembali pulih akan menambah kepada turun naik harga.

3. Spot Price

Minyak mentah didagangkan dalam pasaran global manakala harga minyak mentah yang dihasilkan di seluruh dunia didagangkan pada harga yang berbeza-beza bergantung kepada kandungan sulfur dan kelikatannya, namun cenderung untuk bergerak rapat antara satu sama lain.

Contohnya, minyak daripada lapangan Tapis didagangkan pada harga yang lebih tinggi daripada minyak Brent.

Harga minyak mentah dan harga minyak di stesen minyak, boleh dipengaruhi oleh peristiwa-peristiwa yang mempunyai potensi untuk mengganggu aliran minyak, termasuk perkembangan geopolitik dan perubahan musim.

Perkara ini boleh membawa kepada penutupan telaga minyak atau mewujudkan ketidakpastian mengenai bekalan masa depan atau permintaan, yang boleh membawa kepada turun naik harga yang lebih kerap.

Turun naik harga minyak sememangnya terikat kepada tindak balas “inelastic” pada kedua-dua bekalan dan permintaan untuk perubahan harga dalam jangka masa pendek.

Kedua-dua kapasiti pengeluaran minyak dan pengunaan minyak tidak banyak berubah bagi satu unit perubahan harga minyak pasaran untuk tempoh masa yang terdekat ini.

Bermakna, kenaikan harga minyak tidak banyak mendorong orang untuk kurang memandu kereta. Ini kerana tidak ada alternatif mudah yang boleh menggantikan minyak sebagai sumber tenaga untuk pengangkutan. Berbeza dengan nasi lemak. Kalau nasi lemak anak dara mahal boleh pilih nasi kerabu janda pula.

Dalam industri minyak dan gas, ia mengambil masa bertahun-tahun untuk membangunkan sumber bekalan baru atau mengubah pengeluaran dan ia adalah amat sukar bagi pengguna untuk beralih kepada bahan api lain atau meningkatkan kecekapan bahan api dalam jangka terdekat apabila harga meningkat.

Melainkan berlaku perubahan harga besar dan drastik yang memaksa kita membuat imbangan semula terhadap pengeluaran dan pemintaan minyak.

Banyak minyak mentah di dunia terletak di kawasan-kawasan yang telah terdedah sejak dulu lagi kepada pergolakan politik.

Beberapa kejutan harga minyak utama telah berlaku pada masa yang sama seperti gangguan bekalan dicetuskan oleh peristiwa politik, terutamanya Embargo Arab Oil dalam 1973-1974, revolusi Iran dan Iran-Iraq pada tahun 1970-an dan awal 1980-an dan Perang Teluk Parsi pada tahun 1990.

Baru-baru ini, gangguan pengeluaran dan pencarian minyak akibat geopolitik telah dilihat di Nigeria, Venezuela, Iraq, Iran dan Libya.

Memandangkan sejarah membuktikan gangguan bekalan minyak berpunca daripada peristiwa politik, pemain industri ini sentiasa menilai kemungkinan gangguan masa depan dan impaknya.

Selain saiz dan tempoh gangguan yang berpotensi, mereka juga mengambil kira ketersediaan stok minyak mentah dan keupayaan pengeluar lain untuk mengimbangi kehilangan bekalan yang berpotensi.

Sebagai contoh, jika pasaran mempunyai cukup kapasiti pengeluaran ‘back-up’ untuk mengimbangi gangguan, kesan kepada kepada harga akan menjadi lebih kecil daripada jika kapasiti pengeluaran ‘backup’ adalah lebih rendah.

Apabila terdapat kebimbangan besar mengenai potensi gangguan dan pada masa yang sama kapasiti ‘back-up’ dan inventori ini kelihatan tidak mencukupi untuk mengimbangi ganguan bekalan, harga boleh berada pada tahap lebih tinggi daripada yang dijangkakan berdasarkan ‘supply and demand’ semasa.

Harga minyak mengambil kira pandangan ke hadapan dan ini diterjemah dengan kenaikan harga sebagai “premium risiko.”

Cuaca juga boleh memainkan peranan penting dalam menentukan bekalan minyak. Taufan pada tahun 2005, sebagai contoh, menutup minyak dan pengeluaran gas asli dan juga kilang-kilang penapis. Akibatnya, harga produk petroleum meningkat dengan ketara apabila bekalan ke pasaran menurun.

Hal-hal lain seperti gangguan kilang penapisan minyak atau masalah saluran paip boleh menyekat aliran minyak dan produk juga boleh menyebabkan harga naik.

Walau bagaimanapun, pengaruh faktor kepada harga minyak tidak bertahan lama. Setelah masalah reda dan aliran minyak dan produk kembali normal, harga biasanya kembali ke tahap sebelumnya.

4. Inventori

Inventori bertindak sebagai titik keseimbangan antara penawaran dan permintaan. Semasa tempoh apabila pengeluaran melebihi penggunaan, minyak mentah dan produk petroleum boleh disimpan untuk kegunaan masa hadapan.

Dalam kegawatan ekonomi tahun 2008-an dan awal 2009, sebagai contoh, penurunan permintaan dunia mencatat rekod inventori minyak mentah tertinggi di Amerika Syarikat dan negara-negara OECD yang lain.

Sebaliknya, apabila penggunaan melampaui pengeluaran semasa, bekalan boleh ditambah dengan mengeluarkan inventori untuk memenuhi keperluan pengguna. Memandangkan ketidaktentuan bekalan dan permintaan, inventori petroleum sering dilihat sebagai langkah berjaga-jaga.

Kilang penapisan dan terminal penyimpanan minyak boleh menyimpan minyak mentah dan produk siap seperti petrol, minyak pemanas dan diesel sebagai langkah persediaan untuk naik turun bermusim, penyelenggaraan penapisan, atau cuaca yang tidak dijangka. Umpama stok penimbal.

Inventori sensitif kepada hubungan antara harga semasa minyak dan jangkaan harga masa depan. Jika jangkaan pasaran menunjukkan perubahan ke arah permintaan masa depan yang agak kuat atau bekalan masa depan yang lebih rendah, harga kontrak niaga hadapan akan cenderung untuk meningkat, seterusnya menggalakkan untuk menyimpan inventori.

Sebaliknya, penurunan mendadak pengeluaran semasa atau peningkatan yang tidak dijangka dalam penggunaan semasa akan cenderung untuk menaikkan spot price berbanding dengan harga niaga hadapan dan menggalakkan pengeluaran inventori untuk memenuhi permintaan semasa.

Dengan kata lain jika harga niaga hadapan meningkat berbanding dengan tahap spot price, insentif untuk menyimpan minyak (dan menunggu untuk menjual pada harga yang dijangka lebih tinggi) akan bertambah kukuh.

Sebaliknya, jika peserta pasaran melihat peningkatan dalam simpanan minyak mentah, kenaikan ini boleh menunjukkan bahawa pengeluaran semasa melebihi penggunaan semasa pada harga semasa. Spot price mungkin akan jatuh untuk mengimbangi permintaan dan bekalan.

Pengimbangan ini antara spot price dan masa depan dan antara bekalan dan permintaan melalui inventori adalah satu daripada sambungan utama antara peserta pasaran kewangan dan syarikat-syarikat komersial yang berkepentingan penghantaran fizikal minyak, kedua-duanya terlibat dalam dagangan niaga hadapan.

Satu pihak bertujuan untuk hedging dan di satu pihak lain adalah semata-mata ingin membuat untung daripada spekulasi turun naik harga pasaran.

Tahap inventori dan spread harga dari masa ke masa bertindak sebagai isyarat antara peserta pasaran semasa dan mereka yang mempunyai pendedahan jangka panjang.

Akhir sekali, sebagai tambahan kepada inventori komersial yang dibincangkan di atas, Amerika Syarikat dan negara-negara lain mengekalkan rizab strategik minyak.

Rizab Petroleum Strategik Amerika Syarikat kini memegang lebih daripada 700 juta tong minyak yang boleh diambil atas perintah Presiden sekiranya berlaku gangguan bekalan yang memenuhi kriteria berkanun tertentu.

Negara-negara dalam pakatan International Energy Agency, termasuk Amerika Syarikat, secara kolektif memegang kira-kira 1.6 bilion tong stok petroleum bagi tindak balas kecemasan. Kita di Malaysia belum ada lagi cadangan membangunkan stok rizab ini.

5. Permintaan OECD

Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) terdiri daripada Amerika Syarikat, hampir semua negara Eropah dan negara-negara maju yang lain seperti Jepun.

Secara kolektif OECD menggunakan 53 peratus daripada penggunaan minyak dunia pada tahun 2010.

Negara ekonomi besar ini menggunakan minyak lebih daripada negara-negara laian, tetapi mempunyai pertumbuhan penggunaan minyak lebih rendah.

Penggunaan minyak di negara-negara OECD sebenarnya menurun pada dekad di antara 2000 dan 2010, manakala penggunaan bukan OECD meningkat 40 peratus dalam tempoh yang sama.

Negara-negara maju cenderung untuk mempunyai pemilikan kenderaan yang lebih tinggi per kapita. Oleh kerana itu, penggunaan minyak dalam sektor pengangkutan OECD biasanya mencakupi bahagian yang lebih besar daripada jumlah penggunaan minyak berbanding bukan OECD negara;

Dalam masa yang sama pemilikan kenderaan sudah hampir tepu dan lebih perlahan berkembang. Tidak seperti China yang masih berbillion rakyatnya masih tiada kereta.

Keadaan ekonomi dan dasar-dasar yang memberi kesan yang besar ke atas jumlah penggunaan minyak di negara-negara OECD.

Kebanyakan negara-negara OECD mempunyai cukai bahan api yang tinggi dan dasar untuk meningkatkan pengunaan bahan api kenderaan yang baru seperti biofuel.

Ini akan memperlahankan pertumbuhan dalam penggunaan minyak walaupun dalam masa pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Tambahan pula, ekonomi di negara-negara OECD cenderung untuk mempunyai sektor perkhidmatan yang lebih besar berbanding dengan pembuatan.

Akibatnya, pertumbuhan ekonomi yang kukuh di negara-negara ini mungkin tidak memberi kesan yang sama pada penggunaan minyak seperti dalam negara-negara bukan OECD.

Negara-negara OECD lebih cenderung tidak memberi subsidi kepada harga penggunaan minyak, jadi perubahan dalam harga minyak pasaran akan terus dirasai oleh pengguna.

Walau bagaimanapun, ia mengambil masa untuk orang ramai menyesuaikan rutin pengangkutan mereka dan menggantikan kenderaan yang lebih cekap dan jimat minyak sebagai tindak balas kepada perubahan harga.

Perubahan dalam harga minyak pada masa depan dijangkakan juga mempengaruhi keputusan pengguna mengenai kaedah pembelian pengangkutan dan kenderaan.

Jika harga dijangka kekal tinggi atau meningkat pada masa akan datang, lebih ramai pengguna boleh membuat keputusan untuk membeli kenderaan lebih cekap bahan api atau menggunakan pengangkutan awam.

Keputusan seperti ini membantu untuk mengurangkan permintaan minyak pada masa depan dan akan cenderung untuk menyederhanakan kenaikan harga di masa hadapan.

6. Permintaan Non-OECD

Penggunaan minyak di negara-negara yang bukan sebahagian daripada Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) telah meningkat secara mendadak pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Dalam pada penggunaan minyak di negara-negara OECD menurun antara tahun 2000 dan 2010, penggunaan minyak bukan OECD meningkat lebih daripada 40 peratus pula.

China, India dan Arab Saudi mempunyai pertumbuhan terbesar dalam penggunaan minyak kalangan negara-negara bukan OECD dalam tempoh ini.

Penggunaan minyak mencerminkan pertumbuhan ekonomi yang pesat di negara-negara ini. Tahap semasa dan jangkaan pertumbuhan ekonomi banyak mempengaruhi permintaan minyak dan harga minyak dunia.

Aktiviti pengangkutan komersial dan peribadi khususnya, memerlukan jumlah bahan api yang besar dan secara langsung terikat kepada keadaan ekonomi.

Banyak juga proses pembuatan menggunakan minyak sebagai bahan api atau menggunakannya sebagai bahan mentah,

Dalam beberapa negara-negara bukan OECD, minyak kekal sebagai bahan api penting untuk penjanaan kuasa.

Oleh kerana penggunaan ini, harga minyak cenderung untuk meningkat apabila aktiviti ekonomi dan permintaan minyak seterusnya berkembang dengan pesat.

Disamping itu negara bukan OECD juga mengalami pertumbuhan pesat penduduk, yang merupakan faktor tambahan menyokong pertumbuhan penggunaan minyak yang tinggi.

Negara-negara membangun cenderung untuk mempunyai kadar yang lebih besar ekonomi mereka dalam industri pembuatan, yang lebih intensif tenaga daripada industri perkhidmatan.

Justeru itu penggunaan tenaga cenderung untuk meningkatkan dengan pesat apabila ekonomi berkembang meningkatkan keperluan untuk menggerakkan barang dan rakyat.

Pemilikan kenderaan per kapita juga berkait rapat dengan peningkatan pendapatan dan mempunyai banyak ruang untuk berkembang di negara bukan OECD.

Untuk sebab-sebab ini, kadar pertumbuhan ekonomi negara-negara bukan OECD menjadi faktor penting yang mempengaruhi harga minyak.

Contohnya pertumbuhan ekonomi China yang kukuh baru-baru ini telah menyebabkan negara itu menjadi pengguna tenaga yang terbesar dan pengguna minyak kedua terbesar di dunia.

Di samping itu, penggunaan minyak yang semakin meningkat China telah menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan berterusan dalam penggunaan minyak di seluruh dunia.

EIA mengunjurkan hampir semua peningkatan dalam penggunaan minyak dalam 25 tahun akan datang adalah dari negara-negara bukan OECD.

Walaupun penggunaan minyak jelas terikat kepada aktiviti ekonomi, dasar kerajaan mengenai tenaga juga memberi kesan kepada pengunaan minyak.

Banyak negara-negara membangun, sebagai contoh, mengawal atau subsidi harga minyak, yang melindungi pengguna kepada perubahan harga pasaran.

7. Pasaran Kewangan

Peserta pasaran tidak hanya membeli dan menjual kuantiti fizikal minyak, tetapi juga perdagangan kontrak untuk penghantaran masa depan minyak.

Salah satu peranan pasaran niaga hadapan adalah penemuan harga (price discovery) dan oleh itu pasaran ini memainkan peranan dalam mempengaruhi harga minyak.

Aktiviti perdagangan pasaran hadapan minyak melibatkan pelbagai peserta dengan motivasi yang berbeza-beza.

Pengeluar minyak dan syarikat penerbangan, mempunyai pendedahan komersial yang besar kepada perubahan dalam harga minyak dan bahan api berasaskan petroleum.

Untuk melindungi mereka daripada ketidaktentuan ini, mereka menyertai pasaran untuk ‘hedging’ dengan membeli dan menjual derivatif tenaga.

Sebagai contoh, sebuah syarikat penerbangan mungkin mahu membeli niaga hadapan untuk mengelakkan kemungkinan bahawa kos bahan api masa depan akan meningkat di atas paras tertentu.

Manakala pengeluar minyak mungkin mahu menjual niaga hadapan untuk mengunci harga untuk output masa depan.

Di satu kumpulan yang lain seperti bank-bank, hedge fund, penasihat dagangan komoditi, dan pengurus dana yang lain tidak mempunyai kepentingan dalam perdagangan fizikal minyak

Mereka menyertai pasaran dengan bertujuan untuk mencuba mendapat keuntungan daripada perubahan harga. Peranan mereka ialah menjadi speculator.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pelabur juga telah menunjukkan minat kepada minyak mentah sebagai alternatif kepada pelaburan ekuiti dan bon untuk mempelbagaikan portfolio mereka atau untuk melindung nilai risiko inflasi.

Dengan munculnya pelbagai platform forex trading yang juga membolehkan pelabur kecil menyertai dagangan minyak antarabangsa akan menambahkan lagi kecairan dalam pasaran.

Namun, jika peranan spekulasi melebihi peranan fundamental akan menyebabkan harga minyak semasa tidak mengambarkan keseimbangan pengeluaran dan permintaan yang sebenar.

Aktiviti dalam spekulasi komoditi telah meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini. Satu ukuran aktiviti dalam pasaran niaga hadapan adalah kepentingan terbuka di bursa, yang menunjukkan bilangan kontrak dalam sesi dagangan yang belum diselesaikan atau ditutup.

Kepentingan terbuka pada kontrak niaga hadapan minyak mentah dagangan bursa meningkat dengan ketara sepanjang dekad yang lalu, seperti yang diukur oleh New York Mercantile Exchange (NYMEX), pertukaran komoditi utama untuk produk tenaga di Amerika Syarikat.

Kedua-dua peserta komersial (orang-orang yang mempunyai kepentingan langsung dalam pengeluaran fizikal minyak, penggunaan, atau perdagangan) dan pelabur bukan komersial (pengurus wang dan dana yang berminat dalam kontrak perdagangan untuk tujuan pelaburan dan kepelbagaian) telah menunjukkan aktiviti perdagangan meningkat.

Sebelum tahun 2007, saham, bon dan kadar pertukaran menunjukkan korelasi yang kecil dengan harga minyak.

Sebaliknya, harga minyak mentah menunjukkan korelasi positif dengan saham dari 2008-2010, korelasi negatif dengan nilai dolar AS pada kebanyakan lewat 2007 hingga kini dan korelasi lebih teratur tetapi sering negatif dengan harga bon semasa 2008- 2010.

Kejatuhan nilai dollar akan menggalakkan pengaliran wang ke dalam komoditi termasuk minyak mentah. Dan sebaliknya apabila nilai US Dollar meningkat namun, ini tidak sentiasa benar dalam semua masa dan keadaan.

Boleh sahaja US dollar naik dan harga minyak turut sama naik.

Kesimpulan

Semua faktor di atas saling kait mengait antara satu sama lain yang bermakna, kita tidak boleh mengandaikan satu faktor sahaja yang berubah sementara faktor-faktor lain kekal sama.

Ini menjadikan kerja meramal harga minyak menjadi amat sukar dan kalau ada yang mampu membuatnya dengan tepat, sudah tentu dia akan menjadi orang terkaya di dunia.

Yang nyata daripada 10 orang terkaya dunia, tidak seorang pun yang mengaku menjadi kaya sebab meneka harga minyak dengan betul.

BACA INI JUGA: Rakyat Tiada Hak Marah Harga Minyak Masak Dan Petrol Naik

Sumber: eliasabllah

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon