Wednesday, February 22, 2017

5 Bahagian Ayam Yang Beracun Anda Wajib Tahu


Bagi anda yang suka makan ayam sama ada ayam goreng, gulai, panggang atau apa sahaja jenis masakan, anda wajib tahu fakta bahawa bahagian-bahagian tertentu adaging yam mengandungi racun berbahaya.

Beracun

Terdapat 5 bahagian ayam yang terkandung racun dan jika kita kerap memakan bahagian ini, mungkin kita akan mengalami risiko penyakit.

1. Kepala

Bahagian ini dikatakan mengandungi logam berat walaupun bukan keseluruhannya, namun kawasan leher adalah tempat kebiasaan yang digunakan penternak memberikan zat kimia untuk makanan ayam.

Bekas bahan kimia pada makanan itu yang berbentuk logam berat terus tersimpan (terlebih dalam otak ayam) yang pasti membahayakan kesihatan manusia.

2. Kepak

Ramai yang gemar bahagian kepak (chicken wing) kerana dikatakan kurang mengandungi lemak, tetapi bahagian inilah yang dikatakan lebih banyak mengandungi pelbagai jenis ubat.

Di sinilah ayam akan disuntik dengan pelbagai ubat terutama untuk proses tumbesaran.

Ayam akan diberikan hormon sekurang-kurangnya empat kali untuk cepat matang kerana itu, dahulu ayam mengambil masa agak lama berbanding sekarang kurang empat bulan ayam sedia untuk dijual.

Jadi, apabila kerap memakan kepak ayam, risiko mendapat penyakit kanser sangat tinggi.

3. Leher

Ramai juga penggemar leher ayam. Dulu, ada yang takut kalau makan leher ayam ini, nanti naik pelamin, kepala teleng.

Bahagian ini mengandungi kandungan bakteria serta virus yang sangat tinggi.

Biarpun hanya sedikit daging di bahagian ini, inilah bahagian paling banyak pembuluh darah serta kelenjar dan lebih mudah kuman memasuki badan kita dengan memakan bahagian leher ayam.

4. Buntut

Banyak memakan buntut ayam dikatakan akan mendatangkan risiko menghidapi kanser usus.

Buntut ayam memiliki kandungan hormon serta tempat berkumpulnya kelenjar. Segala ubat yang dimasukkan ke badan ayam yang tidak dapat dicerna dengan baik akan berkumpul di bahagian ini.

5. Kulit

Makan daging ayam tanpa kulit seolah tidak lengkap namun hakikatnya, kulit antara bahagian yang bahaya juga.

Menerusi kajian di Jepun, antibiotik, hormon, toksin yang larut dalam lemak ada di dalam kulit haiwan, termasuk juga ayam.

Di dalam kulit ayam sangat banyak tersimpan toksin yang berbentuk larut dalam lemak, yang pasti dapat sangatlah merubah metabolisme toksin dalam hati.

Jika terlebih makan kulit ayam, anda juga mudah mendapat masalah obesiti.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah Disediakan

Sumber: SH

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon