Sunday, December 04, 2016

6 ‘Rahsia’ Penerbangan Yang Anda Mungkin Tidak Tahu


Menaiki kapal terbang kini bukanlah sesuatu yang pelik atau jarang, namun begitu, tahukah anda terdapat beberapa perkara mengenai penerbangan yang biasanya cuma diketahui juruterbang dan anak kapal sahaja?

Rahsia Pramugari

Laman sosial soal jawab Quora mengumpulkan beberapa “rahsia” sewaktu berada di dalam kapal terbang, antaranya diberikan oleh beberapa juruterbang dan pakar penerbangan sendiri.

Elakkan risau terhempas ketika penerbangan

Risau kapal terbang terhempas ketika dalam penerbangan? Mengikut statistik, lebih daripada separuh kemalangan penerbangan sebenarnya berlaku ketika berlepas dan mendarat.

Berhati-hati minum air

Kopi anda rasa pelik? Elakkan minum air jika bukan dihidangkan terus daripada botol, kerana air di dalam kapal terbang telah dirawat dengan bahan kimia untuk mengelakkan kuman.

Juruterbang dapat hidangan khas

Anda mungkin cemburu jika dapat tahu juruterbang anda dihidangkan makanan lain daripada anda. Untuk mengelakkan mereka sakit dan keracunan makanan, kedua-dua juruterbang turut dihidangkan dua makanan berlainan.

Kod rahsia jika kapal terbang dirampas

Biasanya, juruterbang akan menurunkan “flap” di sayap - yang digunakan untuk memperlahankan kapal terbang - selepas mendarat.

Jika “flap” tersebut tidak diturunkan, itu tandanya ada sesuatu berlaku di dalam kapal terbang.

Juruterbang dibayar lumayan

Ini mungkin bukan rahsia besar, tetapi juruterbang untuk syarikat penerbangan besar mendapat gaji setinggi £97,000 (RM620,000) setahun.

Walau bagaimanapun, jumlah ini dianggap lebih murah berbanding gaji juruterbang di zaman dahulu.

Tiada masalah gunakan peranti elektronik

Sebenarnya tiada bukti kukuh bahawa menggunakan peranti elektronik akan mengganggu sistem penerbangan. Namun, anda masih perlu patuh dengan arahan anak kapal untuk mengelakkan kekecohan.

BACA INI JUGA:

Sumber: TMO

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon