Sunday, October 30, 2016

Petua Merawat Demam Selesema Tanpa Menelan Ubat


Sekali kena serang demam selesema memang agak 'tangkap' kepala. Lagi parah kalau sampai air hidung mula meleleh, terus hilang mood nak buat kerja harian.

Demam Selsema

Anda jangan risau, demam selesema bukanlah penyakit bahaya yang boleh hilang sendiri tetapi kalau cukup nutrisi, confirm anda kembali sihat.

Jadi kenapa masih beriya membeli ubat selesema. Cuba utamakan petua ini untuk hapuskan demam selesema...

1. Vitamin C

Vitamin C bermanfaat untuk mempertahankan sistem imun tubuh dan melawan selesema. Anda boleh dapat zat ini dengan makan kentang, lada benggala hijau, strawberi, nenas dan paling senang buah oren untuk melawan selesema.

2. Halia

Bukan hanya selesema, halia juga boleh rawat batuk dan demam. Caranya mudah, parut halia dalam air panas dan anda boleh tambah sedikit gula melaka untuk rasa manis atau boleh dicampurkan dengan teh. Minumlah air halia suam atau panas.

3. Bawah Putih

Bawang putih mengandungi antioksidan yang berguna dalam sistem kekebalan tubuh untuk melawan bakteria dan virus, termasuk mencegah dan rawat selesema.

Jika anda diserang demam, ketepikan dulu ubat dan cuba makan bawang putih. Kalau nak lebih berkesan anda boleh terus tumbuk dan makan bawang putih.

4. Bayam

Tak suka makan sayur? Selepas ini anda kena juga paksa telan sebab bayam mengandungi serat, antioksidan, seperti vitamin C, dan banyak lagi. Kalau masak bayam, jangan lama. Cukuplah dalam 10-15 minit.

Ya, inilah beberapa jalan mudah untuk mengatasi demam selesema secara alami.

Semoga memberi bermanfaat!

BACA INI JUGA: Petua Menghilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-kanak

Sumber: mw

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon