Saturday, October 08, 2016

Kisah Asal Usul Bulan Oktober Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Kini telah tiba bulan Oktober. Itu bermakna kita berada di suku tahun terakhir bagi tahun 2016. Pejam celik pejam celik hari makin berkurangan menghampiri 2017.

Oktober

Di bahagian hemisfera utara, selalunya dalam bulan Oktober ini akan bermulalah dengan daun-daun berguguran, hawa dingin yang menyejukkan cuaca dan itu juga bermakna akan menghampiri musim cuti.

Dalam kalendar Gregorian, bulan Oktober berkongsi perkataan akar Oktober dengan sotong dan octothorpe-the octo- Latin, yang bermaksud “lapan.”

Dalam kalendar Roman pula, ia hanya ada 10 bulan dan Oktober ialah bulan ke-8, kerana bulan Januari dan Februari tidak ditambah lagi dalam kalendar pada waktu itu.

Halloween

Nama bilangan bulan itu stuck seperti mana bulan September, November dan Disember walaupun telah ditambah baik pada zaman Julius Ceasar. Ia bukan lagi mewakili bulan ke-8 tetapi bulan ke-10.

Perkataan Oktober dimasukkan ke dalam Old English melalui Old French, bagi menggantikan perkataan bahasa Inggeris (vernacular term Winterfylleð).

Dua acara besar yang disambut pada bulan Oktober oleh orang di luar negara (dan ada juga diraikan oleh segelintir masyarakat di Malaysia), iaitu Halloween dan Octoberfest.

Octoberfest

Halloween berlaku pada awal bulan Oktober yang kebiasaannya kanak-kanak berpakaian seperti hantu.

Manakala Octoberfest pula jatuh pada hujung bulan Oktober yang melibatkan festival bir yang diadakan sejak 1810 di Munich, Jerman.

Di negara kita pula, kita dikhabarkan tentang fenomena air pasang besar yang lebih buruk melibatkan penduduk di pesisiran pantai dan sungai khususnya di tiga negeri iaitu, Selangor, Perak dan Kedah pada pertengahan bulan Oktober ini.

Hati-hati.

BACA INI JUGA: Octoberfest, Perlukah Festival Minum Arak Di Malaysia?

Sumber: thevocket

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon

Loading...