Selasa, Ogos 16, 2016

Team Malaysia Menang Dota 2, Raih Wang Tunai RM5.6 Juta!


Sekumpulan atlit sukan elektronik (e-sport) dari Malaysia mencatat sejarah apabila memenangi pertandingan video game popular Dota 2 sekaligus meraih hadiah wang tunai USD1.4 juta (RM5.6 juta).

Fnatic

Fnatic (Gambar atas) meninggalkan pentas The International Dota 2 tahun 2016 ini dengan bergaya selepas mencatat sejarah baharu walaupun tidak berjaya meneruskan laluan ke tiga tempat teratas.

Meskipun tampil sebagai kumpulan ‘underdogs’ namun anak muda berusia antara 20 hingga 25 tahun yang menggelarkan diri mereka Fnatic, berjaya menduduki tempat keempat The International Dota 2 yang berlangsung di Seattle, Amerika Syarikat selepas mengalahkan beberapa kumpulan terkemuka lain dari Eropah dan Asia.

Fnatic dianggotai Yeik Nai Zheng (MidOne), Adam Erwann Shah (343), Chong Xin Khoo (Ohaiyo) dan Chai Yee Fung (Mushi) dari Malaysia. Hanya pemain kelima, Djardel Jicko Mampusti (DJ), 21, merupakan pemain profesional Dota 2 dari Filipina.

Fnatic menduduki tempat keempat selepas dikalahkan Digital Chaos dari Amerika Utara.

Kapten Fnatic, Chai Yee Fung memohon maaf atas kekalahan pasukan mereka untuk terus mara sebagai juara.

Begitu pun, pasukannya tetap menerima imbuhan lumayan RM5.2 juta yang merupakan nilai wang tertinggi pernah dimenangi pasukan dari Asia Tenggara sejak The International Dota 2 diperkenalkan pada 2011.

Chai Yee Fung aka Mushi
Chai Yee Fung aka Mushi.

Chai yang turut mendapat jolokan ‘Lee Chong Wei Dota 2’ merupakan idola ramai pemain Dota 2 dan pada tahun ini sahaja, pasukannya sudahpun memungut RM1.9 juta untuk imbuhan kemenangan mereka.

Kali terakhir pasukan dari Malaysia mencatat kemenangan dalam Dota 2 adalah menduduki tempat ketiga pada 2013 menerusi kumpulan Orange Esports yang turut dianggotai Chai, dengan hadiah kemenangan bernilai RM1.15 juta.

Dota 2 adalah permainan video online yang menampilkan dua pasukan yang masing-masing dibarisi lima pemain, bertarung untuk memusnahkan struktur pertahanan lawan yang digelar ‘Ancient’ dan pada masa sama perlu mempertahankan ‘Ancient’ sendiri.

Bagi pertandingan Dota 2 peringkat antarabangsa tahun ini, sejumlah USD21 juta (RM84.4 juta) diperuntukkan sebagai hadiah kemenangan.

Pertandingan diadakan di hadapan penonton di KeyArena, Seattle dan dipancarkan secara langsung untuk tontonan jutaan peminat Dota 2 seluruh dunia.

Untuk rekod, pertandingan Badminton Super Series Masters Finals menawarkan hadiah wang tunai RM2 juta sahaja manakala keseluruhan imbuhan untuk Le Tour de France tahun ini ialah RM10.3 juta.

WOW, betapa jauh bezanya dengan RM84.4 juta kan..

BACA INI JUGA: Jourdan Toh, Jaguh Matematik Yang Di Gelar 'Manusia Kalkulator' Dari Malaysia!

Sumber: New Straits Times Online

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon