Friday, August 26, 2016

Keistimewaan Wanita Di sisi Islam Berbanding Lelaki


Wanita mempunyai begitu banyak kelebihan berbanding lelaki dalam Islam. Peluang untuk mendapat pahala terbuka luas hanya dengan mentaati suaminya sebaik mungkin.

Isteri Syurgawi

Di samping itu, anugerah pahala terhadap wanita yang berganda berbanding kaum lelaki sepatutnya dijadikan sumber kekuatan untuk mentaati Allah SWT.

Jadi, buat para isteri dan wanita haruslah sentiasa mencari dan menggunakan kelebihan yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Berikut adalah antara kelebihan dan keistimewaan kaum wanita berbanding lelaki:

Kelebihan wanita daripada Lelaki

Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

Barang siapa yang membawa hadiah (makanan ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barang siapa yang menggembirakan anak perempuan, seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s.

Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

Daripada Aisyah r.a., “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Kelebihan Ibu

Apabila memanggil akan engkau ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

Kelebihan Taat Kepada Suami

Wanita yang taat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suami dan walinya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, Suaminya. Siapa pula berhak terhadap lelaki? Jawab Rasulullah SAW; Ibunya.”

Ibadah Wanita

Wanita apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

Setiap wanita yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

Keistimewaan wanita dalam melahir dan menjaga anak

Apabila seorang wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

Apabila seseorang wanita mula sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

Apabila seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti ketika dia dilahirkan.

Apabila telah lahir seorang anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan menjaga anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

Lihatlah betapa bertuahnya menjadi seorang wanita yang disayangi oleh Allah SWT. Semoga semua wanita berlumba-lumba untuk mendapatkan kedudukan terbaik di sisi Allah SWT.

Jadilah wanita solehah yang taat kepada suami dan Allah SWT.

Wallahu A’lam!

BACA INI JUGA: Kisah Benar Suami Mengaku Curang Dengan Janda

Sumber: Panduanpercuma

1 comment

  1. Peringatan yg baik buat renungan bersama... t kasih atas perkongsian ini SP.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon