Aug 23, 2016

Jambatan Kaca Terpanjang Dan Tertinggi Di China Pegang 10 Rekod Dunia

Terletak di taman negara yang menjadi inspirasi untuk filem 'Avatar' arahan James Cameron, jambatan kaca terpanjang dan tertinggi di dunia ini dikenali sebagai 'Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge'.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Direka firma Haim Dotan Ltd. dari Tel Aviv, Israel, jambatan ini memegang 10 rekod dunia termasuk lompatan bungee tertinggi.

Jambatan ini berukuran 430 meter panjang, 6 meter lebar dan boleh menampung sehingga 800 pengunjung serentak.

Haim Dotan
Arkitek Israel, Haim Dotan.

Walaupun memegang pelbagai rekod dunia, jambatan kaca Zhangjiajie tidak mampu meraih gelaran sebagai jambatan kaca pertama di China.

Ini kerana jambatan kaca ada telah dibuka di bahagian tengah wilayah Hunan pada tahun 2015, dengan ketinggian hampir 180 meter.

Jambatan itu menarik perhatian dunia, selepas retak hanya dua minggu selepas dibuka!

Kini Dibuka Kepada Umum

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Jambatan terpanjang di dunia ini diperbuat dari 99 panel kaca dan dapat menampung 800 orang dalam satu-satu masa.

Sebelum jambatan ini dibuka kepada umum, satu sidang media telah dibuat untuk menguji kekuatan jambatan ini.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Panel lantai jambatan ini telah diketuk dengan tukul besi bagi menunjukkan jambatan ini selamat digunakan.

Mereka turut menyeberangi jambatan itu menggunakan kereta bagi menguji lagi kekuatan jambatan ini.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Pengunjung boleh berjalan menyeberangi jambatan ini dan kalau anda seorang yang mahukan lebih cabaran, ada juga servis bungee jump atau zip line disediakan untuk anda yang mahukan aktiviti yang lebih mengujakan.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Cuma 8,000 orang dibenarkan untuk merentasi jambatan ini setiap hari dan pengunjung perlu menempah tiket terlebih dahulu yang berharga 138 yuan (lebih kurang RM83) per tiket.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Pihak pengurusan jambatan ini yakin yang panel jambatan ini kuat dan selamat buat pengunjung namun, kasut stiletto atau kasut tumit tinggi tidak dibenarkan untuk merentasi jambatan ini sebagai langkah keselamatan.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge

Jadi, kalau sesiapa yang berminat untuk merentasi jambatan ini, bolehlah mula buat tempahan untuk seberangi jambatan ini.

BACA INI JUGA: Misteri Penemuan Jambatan Purba Nabi Adam!

Sumber: Astroawani/Thevocket

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

1 comments so far

seram. tengok je pun. Tangan dah rasa mcm kat awang awangan. haha takut gayat punya psal!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon