Aug 3, 2016

7 Cara Mudah Jana Pendapatan Pasif Di Malaysia

Sejujurnya, adakah hidup kita akan berubah dengan ketaranya kalau kita jimat beberapa Ringgit sahaja? Pasti tidak.

Jana Pendapatan Pasif Di Malaysia

Bagaimana kalau saya katakan anda boleh dapat duit tanpa bekerja? Ya, saya memang serius!

Anda tidak perlu kurangkan sesi “yum cha” atau lawatan ke Starbucks bersama rakan-rakan. Anda hanya perlu buat salah satu daripada 7 kerja (yang sebenarnya bukan kerja pun) ini!

1. Jaguh Media Sosial

Jaguh Media Sosial

Suka kongsi benda best di rangkaian media sosial anda? Buat duit sekali la!

Kerja anda:
  • Daftar sebagai seorang jaguh media sosial dan kongsi benda best melalui rangkaian media sosial anda.
  • Anda akan diberikan ganjaran apabila rakan-rakan anda melihat apa yang anda kongsi.

Apa yang anda dapat:
  • Duit
  • Hadiah
  • Mata ganjaran untuk menebus barang seperti baucer

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:

Kenapa tak suka pula? Kami diberikan ganjaran untuk buat apa yang kami dah biasa buat setiap hari di media sosial. Bahagianya hidup~

2. Peniaga Online

Peniaga Online

Yang ini sesuai untuk fashionistas dan orang yang suka kumpul barang!

Kerja anda:
  • Daftar untuk akaun/e-shop/blog, dan jual barang preloved anda!

Apa yang anda dapat:
  • Duit

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Ini cara yang menarik untuk mengemas almari sambil dapat duit!

3. Isi Survey

Isi Survey

Sesuai untuk orang malas yang selalu ke sana ke sini.

Kerja anda:
  • Jawab survey. Mudah sangat!

Apa yang anda dapat:
  • Duit
  • Baucer

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Ianya senang sangat.

Yang paling best, kalau service tersebut ada aplikasi khas di telefon, anda boleh jawab survey pada bila-bila masa.

4. Pembeli Misteri

Pembeli Misteri

Sesuai untuk orang yang suka main game detektif dan review barang.

Kerja anda:
  • Sebagai seorang pembeli misteri, anda dibayar untuk melawat syarikat-syarikat di mana anda akan melihat dan meneliti kualiti produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Apa yang anda dapat:
  • Duit
  • Baucer

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Kami boleh menyamar!

5. Marathon Runner

Marathon Runner

Sesuai untuk orang yang tidak akan tercungap-cungap selepas hanya berlari untuk beberapa meter sahaja.

Kerja anda:
  • Daftar masuk marathon yang menawarkan hadiah yang lumayan berbentuk wang tunai.

Apa yang anda dapat:
  • Duit
  • Piala
  • Kegemilangan

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Siapa tak suka kalau dibayar untuk bersenam?

6. Freelancer

Freelancer

Sesuai untuk orang yang pandai buat banyak benda. Ada pelbagai jenis kerja freelance untuk dipilih.

Kerja anda:
  • Membuat apa-apa kerja yang anda rasa menarik - “data entry”, pengasuh kanak-kanak, “transcribing documents”, etc.

Apa yang anda dapat:
  • Duit

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Menaip, “data entry”, berikan sampel, - senang je la!

7. MOBA atau MMORPG Champion

MMORPG Champion

Bagi yang terer main game MOBA (Multiplayer online battle arena) atau MMORPG (Massive-multiplayer online role playing games).

Kerja anda:
  • Daftar untuk acara kejohanan permainan online dan tunjukkan kemahiran anda.

Apa yang anda dapat:
  • Duit
  • Piala
  • Hak bercakap besar

Laman yang patut dilayari:

Kenapa kami suka ini:
  • Bukan senang nak tukar minat menjadi pendapatan.

Inilah 7 cara mudah jana duit pendapatan pasif! Mula jana pendapatan pasif anda sekarang.

Penafian: Kami tidak membuat sebarang tuntutan, perjanjian atau jaminan tentang ketepatan, kelengkapan atau kecukupan laman web yang disenaraikan dalam artikel ini. Kami telah menyemak kesemua laman web secara individu dan telah merangkumkan kesemuanya ke dalam artikel ini mengikut kesesuaian.

BACA INI JUGA: 4 Panduan Mudah Buat Duit Dengan Blog

Sumber: 8share

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

2 comments

Siapa yang ada masa, bolehlah cuba kan ;)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon