Friday, May 06, 2016

Peria Katak Alternatif Merawat Kencing Manis


Peria Katak atau nama saintifiknya Momordica Charantia, ramuan utama dalam produk Kapsul Peria Anugerah, merupakan herba tradisional yang mampu merawat penyakit kencing manis (diabetes).

Peria Katak

Pengamal Perubatan Dalam Herba Tradisional, Dr Abdul Ghani Hussain berkata khasiat peria katak mengandungi bahan semula jadi 'phyto-insulin' yang berupaya mengurangkan paras gula dalam darah.

"Herba tradisional Melayu banyak khasiatnya. Kalau dikaji dengan lebih mendalam, kita semua akan terkejut dengan manfaat kesihatan yang boleh diperolehi daripada herba nenek moyang kita.

"Sebagai contoh, peria katak. Ia adalah penawar kepada penyakit kencing manis di kalangan masyarakat Melayu setelah sekian lama," katanya.

Beliau berkata, peria katak juga berkhasiat mengurangkan masalah obesiti kerana penyakit itu sering dikaitkan dengan masalah gula berlebihan di dalam badan.

Dr Abdul Ghani Hussain

"Orang luar sudah mula nampak kehebatan peria katak ini. Kita sepatutnya mengambil peluang untuk mengkaji dan mengamalkan penggunaan khasiat ini sebagai rawatan alternatif untuk penyakit kencing manis," katanya.

Kehebatan peria katak dalam memulihkan penyakit kencig manis secara semula jadi turut diperakui Pengerusi Herba Perubatan Tradisional Universiti Oxford, United Kingdom, Gerard Bodeker.

Bodeker berkata selain mengandungi 'phyto-insulin', peria katak juga menghasilkan Vacin, Charantin dan Polypeptide-P yang bertindak sebagai anti-diabetik untuk mengurangkan paras gula dalam darah.

"Selain mempunyai sifat anti-diabetik, peria katak juga kaya dengan potassium yang bertindak balas dengan sodium (garam) di dalam badan," katanya.

Gerard Bodeker
Gerard Bodeker.

Menurut beliau, garam adalah salah satu punca tekanan darah tinggi yang juga antara pembunuh dalam senyap di kalangan masyarakat pada hari ini.

Kapsul Anugerah yang dihasilkan berasaskan kombinasi herba tradisional dan perubatan moden ini menggabungkan bacaan 30 juzuk al-Quran dan doa-doa Syifa sebagai ikhtiar dan tawakal dalam usaha untuk memulihkan kesihatan.

Ia boleh didapati dari pengedar sah dan kedai toko kesihatan kecantikan diseluruh negara.

BACA INI JUGA: Daun Ketum, Herba Penawar Mujarab Penyakit Kencing Manis

Sumber: mStar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon