Thursday, May 12, 2016

Bagaimana Mendapat Pekerjaan Selepas Keluar Kolej Atau Universiti?


Universiti atau kolej tidak semestinya menyediakan anda untuk kehidupan yang sebenar. Jika anda seorang pelajar sepenuh masa, anda mungkin tidak mempunyai banyak peluang atau masa untuk menyertai sebarang kerja sambilan masa dalam jadual sibuk anda.

Pelajar+Universiti+Cari+Kerja

Walaubagaimanapun, pinjaman pelajaran membuatkan ianya mustahil bagi anda untuk menumpukan sepenuh perhatian dalam kelas kerana hutang tinggi yang wajib dibayar selepas tamat pengajian, menyebabkan anda merasa begitu miskin.

Dengan masa tamat pengajian menjadi semakin hampir, pelajar biasanya mula panik. Bagaimana sekarang? Apa yang saya perlu lakukan?

Berhutang begitu banyak wang, bagaimana saya akan membayar balik pinjaman ini?

Menurut satu tinjauan, hanya 16% daripada graduan kelas 2013 mendapat tawaran kerja sebulan sebelum tamat pengajian.

Walaubagaimanapun, peratusan ini telah meningkat sekurang-kurangnya sebanyak 8% dalam tempoh dua tahun yang lepas.

Rahsianya, menyelesaikan latihan industri atau co-op dengan cemerlang sebelum tamat pengajian.

Pada tahun 2013, hampir separuh daripada graduan mendapat pekerjaan melalui latihan industri ini.

Oleh itu, kelas 2015 telah menggenggam idea ini disebabkan oleh hakikat bahawa lebih daripada 70% siap menyelesaikan latihan industri, perantisan atau co-op semasa masih berada di dalam universiti atau kolej.

Ianya benar-benar terpulang kepada pelajar untuk mencari pekerjaan selepas tamat universiti atau kolej.

Kerja idaman anda tidak akan muncul seperti silap mata. Anda sebenarnya perlu berusaha dan bekerja bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Ironinya!

Anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan pekerjaan, terutama yang memenuhi jangkaan serta impian dalam bidang pilihan anda.

Tetapi harapan lagi belum hilang, masih ada cahaya di hujung terowong.

Kerjaya

Jangan lupa, kita adalah generasi milenium, kita sentiasa dikelilingi oleh teknologi.dan peranti elektronik  yang tersedia di zaman ajaib ini.

Terdapat banyak agregator pencarian kerja dan papan pekerjaan di web, aplikasi dan blog yang boleh membantu anda dalam carian kerja. Kebanyakannya menyenaraikan semua pekerjaan atau latihan industri di bandar anda.

Anda boleh mula mencari mengikut lokasi, syarikat atau kata kunci. Internet penuh dengan kemungkinan yang belum diterokai!

Anda juga boleh melawat pusat kerjaya kolej anda untuk meminta nasihat daripada profesional dan bagaimana untuk mencari pekerjaan. Hanya tahu bahawa anda perlu bersedia untuk apa yang akan datang.

Jadi, untuk mendapat keputusan yang baik, anda harus sentiasa mempunyai Resume lengkap tentang butir-butir dan pengalaman anda, menyediakan pakaian yang sesuai untuk situasi itu, melakukan kajian tentang syarikat sebelum temuduga dan yang paling penting, pencarian pekerjaan anda bermula di sini, my.neuvoo.com

BACA INI JUGA: 10 Tabiat Buruk Ketika Temuduga Anda Wajib Elakkan

-SENTIASAPANAS.COM

2 comments

  1. sangat menarik perkongsian ini..ada mahasiswa yang kadang2 berharap pekerjaan idaman mereka akan datang bergolek selepas tamat pengajian. mungkin mereka terlupa yang zaman sekarang persaingan untuk mendapatkan pekerjaan sangat sengit..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Risau juga kalau tak dapat kerja lepas bergraduasi nanti.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon