Monday, January 04, 2016

10 Fakta Buah Delima Yang Anda Tidak Tahu!

Buah Delima atau nama lainnya Pomegranates, dikenali sebagai buah sihat. Tapi, ramai yang tidak menggemarinya kerana rasanya yang manis kosong.

Pomegranates

Jangan tak suka! Sebab banyak khasiat dan kebaikan yang anda boleh dapat dari buah merah ni!

1. Baik untuk kulit dan Anti-radang

Kajian dari Case Western Reserve University mendapati, buah delima mampu memberi kelegaan daripada keadaan radang kronik dan mempunyai kesan anti-penuaan.

2. Ia baik untuk jantung

Jus delima kaya dengan polifenol. Kajian dari Johns Hopkins University School of Nursing mendapati, ia baik untuk jantung dan membantu mengurangkan tekanan darah.

3. Ia juga boleh menurunkan berat badan

Penyelidik Cina mendapati bahawa polifenol dalam delima membantu mengurangkan obesiti yang disebabkan oleh diet yang tinggi lemak dan melindungi daripada gangguan metabolik.

4. Melindungi kulit anda daripada kerosakan

Antioksidan yang kuat dan anti-radang, buah delima membantu melindungi kulit daripada sinaran matahari, menurut kajian dari University of Wisconsin, Madison.

5. Boleh meningkatkan kesihatan seksual

Jus delima juga mampu meningkatkan aliran darah. Kajian mendapati jus delima mampu meningkatkan kesihatan seksual pada mereka yang mati pucuk.

6. Ia melindungi hati anda

Penyelidik Cina mendapati bahawa polifenol dan flavonoid, komponen antioksidan utama dari buah delima, mampu menjaga anda dari risiko terjadinya kerosakan hati.

7. Membantu melawan jangkitan

Delima telah diiktiraf untuk kesan antimikrob. Sebagai contoh, serbuk kering daripada kulit buah delima telah terbukti menghalang anda dari jangkitan virus.

8. Memudahkan wanita sewaktu bersalin

Kajian dari University of Liverpool mendapati, ekstrak buah delima mempunyai potensi agar rahim mudah mengembang sewaktu bersalin dan tiada masalah untuk melahirkan.

9. Melindungi dari radang sendi dan tulang lebih kuat

Saintis Amerika mendapati buah delima membantu mengurangkan artritis teruk dan keradangan sendi serta membantu menjaga tulang anda.

10. Menjaga kesihatan otak dan jadi lebih bijak

Kajian oleh Universiti Huddersfield mendapati sebatian polifenol yang ada dalam buah delima, menghalang keradangan dalam sel-sel otak, serta mencegah dari Alzheimer.

BACA INI JUGA: Buah Dan Sayuran Segar Penghalau Penyakit

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon