Sunday, September 13, 2015

Asal Usul Nama Tempat Di Sabah Yang Sangat Unik


Dalam banyak-banyak tempat yang kita terokai, amat jarang untuk kita terokai tentang latar belakang mengenai “negeri dibawah bayu” Sabah.

Apa yang membuatkan kami terlintas untuk kongsikan tentang negeri Sabah ini adalah keunikan asal usul daerahnya yang buatkan kami rasa tertarik. Memanglah kebanyakkan tempat di Malaysia ini ada sejarahnya sendiri.

Tapi, dalam banyak-banyak asal usul nama tempat di Malaysia, Sabah lah yang paling menarik bagi kami.

Jadi, kami nak kongsikan sedikit beberapa nama asal usul daerah Sabah yang ramai orang tak tahu macam mana nama tempat tersebut terhasil.

1. Keningau

Keningau

Keningau adalah sebuah daerah yang terletak di kawasan pedalaman Sabah, Malaysia dan terbesar di Bahagian Pedalaman.

Berdasarkan kepada sejarah silam, terdapat sebuah kawasan perkampungan yang banyak ditumbuhi pokok kayu manis, sejenis rempah untuk memasak.
Dalam bahasa masyarakat tempatan di kawasan tersebut iaitu kaum Murut, mereka memanggilnya sebagai kayu Keningau.

Ketibaan orang Inggeris di kawasan tersebut menjadikan kulit kayu keningau menjadi salah satu bahan eksport mereka.

Secara tidak langsung kawasan pedalaman menjadi pengeluar kulit kayu Keningau yang penting pada ketika itu.

Akhirnya, kawasan tersebut dipanggil Keningau dan daripada sebuah perkampungan seterusnya membangun menjadi sebuah bandar yang begitu pesat membangun dan menjadi pusat pentadbiran di kawasan pedalaman Sabah

2. Menggatal

Menggatal

Pasti ramai tergelak kecil bila pertama kali dengar nama tempat ni. Mungkin Menggatal tidak sepopular seperti kawasan Sabah yang lain. Tapi, Menggatal memang wujud.

Untuk pengetahuan, nama ‘Menggatal’ diambil sempena nama sejenis pokok mangga yang mengeluarkan yang buahnya apabila dimakan boleh menyebabkan kegatalan.

Tempat itu kemudian disebut “Mangga Gatal”, namun lama kelamaan sebutan itu diringkaskan menjadi “Menggatal”.

3. Penampang

Penampang

Nama “Penampang” diambil daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu, iaitu Kampung Penampang yang terletak di tepi Sungai Moyog/Petagas.

Ia berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud “batu besar”. Ini kerana pada masa itu terdapat banyak batu besar di kampung tersebut. Lama-kelamaan sebutan “Pampang” bertukar menjadi Penampang.

4. Tawau

Tawau

Nama Tawau sendiri adalah berasal dari perkataan ‘Tawai” iaitu cara orang-orang dahulu memancing ikan. Tawau ini dahulu merupakan perkampungan Nelayan.

Kemudiannya panggilan itu lebih dikenali dengan sebutan ‘Tawao” mengikut panggilan masyarakat Suluk yang merupakan penduduk majoriti di sekitar perairan wilayah Kesultanan Melayu Islam Sulu.

5. Papar

Papar

Papar suatu ketika dahulu terletak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei. Jadi, asal usul nama Papar adalah daripada perkataan melayu Brunei yang bermaksud tanah rata.

6. Putatan

Putatan

Putatan mendapat namanya daripada sejenis pokok yang digelar Pokok Putat yang tumbuh dengan banyak di sekitar daerah Putatan .

Berdasarkan cerita lisan, Putatan adalah sebuah pekan kecil yang dikenali sebagai ‘Putat Town’ oleh penjajah Inggeris suatu ketika dahulu.

Namun di kalangan penduduk tempatan, ‘Putat Town’ dikenali sebagai Putatan atas sebab sebutan dalam dialek tempatan hinggalah ke hari ini.

7. Kota Belud

Kota Belud

Nama Kota Belud ini berasal daripada bahasa Bajau iaitu “kota”. Maksudnya ialah kubu pertahanan manakala “belud” pula bermaksud bukit. Jadi, Kota Belud ini dirujuk sebagai “Kubu Pertahanan di atas Bukit”

8. Tuaran

Tuaran

Nama Tuaran dipercayai berasal dari perkataan Melayu iaitu tawaran . Maksudnya ialah ‘jualan’ atau ‘tawar’ atau ‘diskaun’ atau ‘promosi’.

Nama ini dipercayai berasal daripada fungsi pasar dimana para penduduk bumiputera yang datang dari perkampungan tepi bukit dan genting bukit datang ke sini untuk menjual hasil tanaman mereka kepada para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.

BACA INI JUGA: 10 Lokasi Rekreasi Paling Berbahaya Di Dunia

Sumber: Ohbulan.com

2 comments

  1. nama-nama di sabah sarawak ni agak pelik mengikut dialek bahasa di sana kan SP, Menggatal tu memang fofuler sangat kan hihi :)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon