Thursday, August 06, 2015

Waris Mangsa MH370 Sukar Terima Hakikat

Bapa kepada salah seorang mangsa Penerbangan MAS MH370, Selamat Omar, 62, terkejut dengan pengumuman Perdana Menteri Najib Razak yang mengesahkan penemuan ‘flaperon’ di Pulau Reunion, adalah milik pesawat malang itu.

MH370-Finally

Beliau berkata penemuan itu adalah di luar jangkaan kerana kedudukan flaperon itu dari lokasi sebenar pesawat itu disahkan terhempas iaitu di Selatan Lautan Hindi lebih setahun lalu adalah terlalu jauh.

“Ini memang di luar jangkaan…sebab ia terlalu jauh dari lokasi sebenar pesawat itu dikatakan terhempas.

“Namun saya tetap menerima ini sebagai takdir…Usaha pencarian bukti-bukti lain akan diteruskan oleh kerajaan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama di kediamannya di Felda Bukit Mendi di sini Khamis.

Selamat adalah bapa kepada mangsa Khairul Amri Selamat, 29.

Selamat berkata dengan penemuan bukti terbaharu itu mungkin sedikit sebanyak memudahkan usaha pencarian bukti-bukti lain termasuk barangan peribadi milik mangsa.

“Sekurang-kurangnya jika jumpa sehelai baju pun jadilah, ia untuk memberi keadilan kepada keluarga mangsa yang masih berharap agar mayat atau jenazah mereka dijumpai,” katanya.

Pesawat MAS Penerbangan MH370 yang membawa Mohd Khairul Amri bersama 226 penumpang lain bersama 12 anak kapal ke Beijing, China hilang pada 8 Mac kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 8 Mac lalu.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama.

Di Kuala Lumpur, Maira Elizabeth Nari, 19, pula tidak dapat mengawal perasaan sedihnya apabila menerima berita pengesahan serpihan dari MH370.

“Buat masa sekarang tiada apa yang mampu saya katakan terhadap apa yang telah terjadi kepada bapa saya,” katanya.

Maira Elizabeth merupakan anak sulung kepada ketua pramugara MH370 Andrew Nari.

Sementara itu, Azrai Izet, 39, suami kepada penumpang MH370 Fadzilah Abd Rahim, ketika dihubungi enggan memberi sebarang komen. –BERNAMA

Waris Penumpang China Tidak Percaya Flaperon Milik MH370

MH370 Finally Found [2]

Kira-kira satu dozen ahli keluarga para penumpang MH370 warganegara China berkumpul di hadapan pejabat Malaysia Airlines (MAS) di Beijing bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada lewat malam Rabu bahawa serpihan pesawat yang ditemui di Pulau Reunion, Perancis Julai lalu adalah daripada pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Rata-rata waris penumpang itu enggan menerima kenyataan bahawa serpihan sayap yang dijumpai sememangnya berasal daripada kapal terbang Boeing 777 yang membawa ahli keluarga mereka.

Pesawat MH370 yang membawa 239 penumpang hilang pada 8 Mac tahun lepas semasa perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing. Majoriti penumpang yang menaiki penerbangan tersebut merupakan warganegara China.

“Saya tidak yakin dengan informasi terbaru mengenai kapal terbang tersebut, kami tahu sebenarnya selama ini mereka telah berbohong kepada kami,” terang Zhang Yongli, yang kehilangan anak perempuannya.

“Saya yakin anak perempuan saya masih hidup namun ‘mereka’ tidak mahu menjelaskan perkara sebenarnya kepada kami. Mereka telah berbohong,” kata Bao Lanfang yang merupakan nenek salah seorang penumpang kepada para wartawan, sebelum rebah ke lantai.

“Saya akan lakukan apa sahaja untuk bertemu dengannya kembali. Beritahu apa yang perlu dilakukan, saya sanggup,” rayu perempuan berusia 63 tahun itu bersama tangisan.

BACA INI JUGA: MH370: Bukti Mossad Dan CIA Terlibat!

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Sedih dengar rintahan mereka..hanya Allah yang maha mengetahui apa yang berlaku..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon