Sunday, July 26, 2015

Manfaat Makan Tembikai Untuk Kaum Lelaki


Buah berwarna merah kaya air dan serat ini bukan hanya segar dimakan semasa cuaca panas tetapi juga boleh menghilangkan dahaga dan boleh menurunkan tekanan darah tinggi.

Manfaat Makan Tembikai

Ada banyak buah yang mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk badan, namun hanya beberapa buah yang spesifik sangat baik untuk kesihatan lelaki, salah satunya adalah buah tembikai.

Manfaat yang boleh diperoleh lelaki jika makan tembikai, seperti berikut..

Kesihatan Prostat

Tembikai mengandungi banyak lycopene, dan lycopene berperanan sebagai antioksidan yang menjaga kesihatan kulit, jantung dan kantung prostat.

Sebuah ujian yang dilakukan oleh doktor di The University of Illinois di Chicago yang memberikan pengambilan lycopene dalam masa tiga minggu secara berkala kepada pesakit prostatektomi.

Hasil ujian menunjukkan bahawa ada pembaikan kerosakan pada tisu prostat. Pengambilan tembikai untuk lelaki normal pula berfungsi mencegah kanser prostat dan gangguan di bahagian tersebut.

Disfungsi Erektil

Kulit tembikai mengandungi phyto-nutrien yang sangat tinggi bernama citrulline. Citrulline boleh membantu mengendurkan saluran darah di bahagian organ pembiakan sehingga aliran darah lancar.

Citrulline dapat meningkatkan kadar oksida nitrik sehingga aliran darah lancar ke seluruh tubuh, termasuk pada bahagian Mr P.

Jadi, jangan hanya makan buahnya saja, kulit tembikai juga mempunyai manfaat. Anda boleh mengambil bahagian yang putih dan jadikan jus untuk diminum.

BACA INI JUGA: Buah Dan Sayuran Segar Penghalau Penyakit

Sumber: Gabancomel

2 comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon