Jan 5, 2015

Ramai 'Mengamuk' Bayaran Bonus 5 Januari 2015 Ditunda!

Nampaknya ramai kakitangan awam yang kecewa apabila pembayaran bonus tahun 2014 tidak diterima pada 5 Januari 2015 seperti yang diwar-warkan beberapa hari sebelum ini.

Tiada-bonus

Pembayaran bonus kakitangan awam seperti yang dinyatakan dalam pekeliling sebelum ini adalah pada 22hb Januari 2015 tetapi kemudian dipercepat ke tarikh 5hb Januari 2015 sebagai langkah prihatin kerajaan terhadap mangsa banjir besar di negeri-negeri terbabit.

Sebelum ini, menerusi aplikasi WhatsApp, bonus kakitangan awam yang dijadualkan akan dibayar pada 5 Januari 2015 terpaksa ditunda kepada satu tarikh yang belum ditetapkan.

Bonus-2015

Pemberian bonus kakitangan awam 5 Januari 2015 walau bagaimanapun hanya membabitkan kakitangan awam kerajaan Persekutuan dan bukannya kakitangan awam kakitangan kerajaan negeri.

Kecewa Pembayaran Bonus 5 Januari 2015 Ditangguh

Ramai juga yang kecewa tiada wang bonus diterima seperti mana diumumkan.

Bonus-2015 [2]

Kakitangan awam Johor terima bonus lebih awal

Penjawat awam negeri Johor bagaimanapun tetap menerima bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500, kata Setiausaha Kerajaan Johor, Datuk Ismail Karim.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai surat pekeliling yang diedarkan secara meluas melalui aplikasi WhatsApp.

Bagaimanapun, Ismail mengesahkan pegawai awam persekutuan yang ditempatkan di kerajaan negeri, akan mengalami sedikit kelewatan dalam pembayaran bonus.

"Memang ada terima surat itu. Ia daripada Jabatan Akauntan Negara.

"Bagaimanapun, ia merujuk kepada pembayaran bonus pegawai awam persekutuan yang ditempatkan di negeri.

"Kelewatan adalah disebabkan masalah teknikal," kata beliau ketika dihubungi Bernama.

Surat yang bertarikh (4 Jan) menyebut mengenai tarikh pembayaran imbuhan tahunan dan bayaran khas prestasi tahunan 2014 telah ditunda kepada satu tarikh yang akan diberitahu kelak. -BERNAMA

-SENTIASAPANAS.COM

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

13 comments

kecewa dengan pembayaran bonus 2015 yang tertangguh lagi

Assalammualaikum.. SP,

ramai kakitangan kerajaan yang kecewa pasal pengumuman nie...

mselim3

kena tipu lg... hahaha

troll 2015......aku pun kena shit ahah

jom dapatkan bonus dr sumber lain pula www.arbacwc.weebly.com

Waalaikumsalam mSelim. Memang ramai yang kecewa. Maklumlah sekolah pun dah nak dibuka jadi perbelanjaan tu memang agak tinggi terutama yang ramai anak-anak bersekolah..

Alhamdulillah...Aina berkerja sebagai kakitangan kerajaan di Badan Berkanun...telah pun mendapat bonus hari nie (5hb Jan)....

Bertuah Aina tak kena troll hari ni..hehe

Bertuah buat mereka yg dapat bonus hari ini...

Aina tak kisah kene troll saudara SP...coz mereka yg mengtroll kan tu tak faham dengan Akta Badan Berkanun...Badan Berkanun nie such as FAMA, RISDA, MPOB and lain2... mereka boleh buat sesuatu arahan tanpa mengikut pekeliling JPA, such as kes bonus nie...coz kekadang tu ader kalanya PM isytihar bonus 1/2 bulan gaji, but if badan berkanun tu ader sumber duit lebih, mereka mungkin akan bayar bonus sampai 1 atau 2 bulan gaji...

Walaubagaimanapun Aina bersyukur dengan pemberian Allah nie...

Yg x dapat naya woo...bajet duit untuk yuran sek ank2 dh dibuat..dgr citer bonus awal duit tu dh bt belanja lain..last2 ade perubahan pulak...adusss....mengapakah terjadinya sebegini rupa...

Dah nak naik sekolah baru dapat.. Paling boring bila kakitanga kerajaan yg bising pasal bonus tapi kerja malas. Pilih kerja kerajaan sbb nak dapat pencen.. bukan sbb sukakan kerja yg dibuat. lebih baik kerja sendiri jadi usahawan. Pendapatan bayar cukai utk negara bukan kerja harapkan duit negara semata2... wallahualam...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon