Friday, June 27, 2014

Otak Semakin Aktif Ketika Berzikir


Info Agama. Firman Allah yang bermaksud: "(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan zikrullah, ketahuilah hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang". -Ar-Rad, ayat 28.

Hati yang tenang

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf dan ditugaskan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.

Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak berinteriaksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.

Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interiaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh kerana itu, apabila seseorang itu berzikir dengan mengulang-ulang kalimah Allah seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini mewujudkan satu aliran bio-elektrik di kawasan saraf otak tersebut.

Bila zikir disebut berulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik.

Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.

Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif serta kritis berbanding sebelum berzikir.

Otak yang segar dan cerdas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, edisi Disember 1993. Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.

Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka diharuskan membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan menyambung kata-kata dengan kata kerja yang berkaitan.

Hati yang tenang [2]

Ketika sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak menunjukkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan mata.

Menariknya, apabila sukraelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak ke kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.

Ketika senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.

Ini sekaligus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon