Wednesday, January 08, 2014

Manusia Yang Menderita Kerana Penyakit Yang Luar Biasa!


Kita biasa menemui beberapa penyakit aneh pada manusia dengan setiap satu berbeza kesannya. Kehidupan biasa diduga dengan penyakit yang kita sendiri tidak tahu entah bila wujudnya dan ia memang menyedihkan.

Melihat sanak-saudara atau diri sendiri demam sudah cukup buat hati sengsara apatah lagi lainnya. Cuba perhatikan antara penyakit aneh ini.

Parasitic Twin (janin dalam janin)

Parasitic Twin (janin dalam janin)

‘Kembar Parasit’ adalah penyakit luar biasa berbeza daripada kes kembar siam. Ia terjadi apabila salah satu bayi dalam kandungan membesar lebih baik berbanding kembarnya.

Hal ini membuatkan janin yang tidak sihat sangat bergantung kepada kembarnya, dan ia sekali gus disebut parasit.

Peliknya, apabila dilahirkan, kedua-duanya akan bercantum seperti kembar siam tetapi dalam keadaan lebih mengerikan kerana tubuh badan bayi yang melekat dilahirkan kurang sifatnya.

Ada kes dilaporkan, kembar tak sempurna itu hanya berbentuk tangan, kaki, atau alat kelamin yang menempel pada pasangannya.

Dipercayai, keadaan ini berlaku disebabkan pencemaran atau pengaruh radioaktif selain penelitian turut berpendapat kekurangan protein sonic hedgehog (SHH) boleh menyebabkan kes seperti ini.

Sindrom Argyria

Sindrom argyria

Argyria adalah keadaan disebabkan pendedahan yang tidak wajar kepada bentuk kimia unsur perak, habuk perak, atau sebatian perak.

Gejala argyria yang paling jelas ialah kulit menjadi biru atau berwarna biru kelabu. Penyakit ini boleh dibahagikan kepada generalized argyria (seluruh bahagian) atau localized argyria (bahagian tertentu saja). Argyrosis adalah keadaan yang berkaitan dengan mata.

Namun tiada rekod menyatakan penyakit ini boleh memendekkan jangka hayat, ada kes membabitkan kebanyakan penderita tetap hidup sehingga umur 80-an.

Progeria

Progeria

Progeria adalah penyakit disebabkan genetik. Ia adalah penyakit yang jarang ditemui dan keadaan genetik mati sehingga mempercepatkan proses penuaan.

Dalam bahasa mudah difahami adalah proses penuaan berlaku secara mendadak. Akibatnya, pesakit mengalami botak, penyakit jantung, struktur tulang lemah, kulit berkedut, mata seperti tersembul dan wajahnya kelihatan seperti kanak-kanak.

Dilaporkan, satu daripada lapan juta orang menghidapi penyakit ini. Kanak-kanak yang menghidapinya dipercayai dapat menjalani kehidupan biasa sehingga umur 13 tahun namun dalam beberapa kes berlainan, ada antaranya hidup sehingga awal dua puluhan.

Tidak ada siapa yang mengetahui jumlah sebenar kanak-kanak mempunyai progeria.

Bagaimanapun, pakar-pakar menganggarkan terdapat kira-kira 200 hingga 250 kanak-kanak menjalani kehidupan sebagai progeria pada satu masa.

Hypertrichosis (sindrom serigala)

Hypertrichosis (sindrom serigala)

Apakah yang terlintas di benak anda ketika melihat perkataan ‘sindrom serigala’, adakah ia sejenis penyakit mutasi genetik menyebabkan penderita berubah menjadi serigala atau membuat si penghidap menjadi ganas seperti serigala? Tidak.

Hypertrichosis bererti rambut berlebihan. Masalah genetik pada manusia disebabkan mutasi genetik ketika lahir atau faktor luaran seperti kesan samping ubat-ubatan, kanser, bahkan gangguan makan boleh membuatkan rambut tumbuh di tempat tidak sepatutnya.

Bukan itu saja, rerambut itu juga tumbuh berlebihan hingga menutupi seluruh permukaan tubuh sekali gus membuatkan penderita kelihatan seperti manusia serigala.

Hypertrichosis boleh terjadi sama ada kongenital (hadir pada masa kelahiran) atau diperoleh di kemudian hari.

Skizofrenia

Skizofrenia

Berkaitan kekacauan otak yang diertikan tidak normal. Istilah ini dicipta oleh Eugen Bleuler (1857 - 1939) pada tahun 1908. Skizofrenia adalah penyakit otak akibat ketidakseimbangan salah satu sel kimia dalam otak.

Bahasa mudahnya, ia gangguan biokimia kompleks pada otak yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk membezakan antara kenyataan atau ilusi.

Sehingga ke hari ini, ubatnya belum ditemui secara nyata. Ataupun, gangguan jiwa psikologi hingga menyebabkan rasa normal hilang dan membuatkan penghidapnya bertindak tidak normal.

Ia sukar untuk dikesan sehinggalah penghidap bertindak di luar batas. Namun begitu, dalam kajian berlainan mendapati beberapa jenis rawatan untuk mengubati penyakit ini seperti ubat-ubatan, psikoterapi atau kaunseling dan rehabilitasi.

Rehabilitasi merujuk kepada proses berterusan untuk mengembalikan keupayaan seseorang pesakit akibat sesuatu peristiwa yang berlaku atau kecederaan.

Ubat-ubatan skizofrenia seperti Alhaloberdol dan Alklorobermazzin boleh meringankan gejala psikotik aktif seperti halusinasi audio dan delusi.

Bahayanya, pelbagai perkara boleh dilakukan penghidap tanpa sedar termasuk mencederakan orang lain.

BACA INI JUGA: 10 Fakta Hebat Tetapi Pelik

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon