Monday, December 16, 2013

Kisah 10 Penampakan UFO Yang Terus Menjadi Misteri Dunia


Berbicara mengenai UFO, pasti akan menimbulkan banyak kontroversi. Ada yang percaya bahawa UFO atau makhluk asing sebenarnya tidak wujud dan hanya rekaan fiksyen semata-mata.

Namun ada juga yang berpendapat bahawa makhluk asing yang dikenali sebagai UFO memang benar-benar wujud, terbukti dengan kehadiran saksi yang melihat penampakan UFO di muka bumi.

Artikel ini akan membicarakan mengenai Kisah 10 Penampakan UFO Yang Terus Menjadi Misteri dunia.

Penampakan UFO 1942 Hopeh Province, China

UFO 1942 Hopeh Province, China

Gambar penampakan UFO diatas diambil pada 1942 yang kemudiannya ditemui di dalam sebuah album. Pemilik album ini mendakwa membeli gambar ini dari seorang jurugambar jalanan di China.

Beberapa orang juga mendakwa, UFO tersebut kelihatan seperti topi atau burung dan mengatakan gambar tersebut merupakan piring terbang.

Penampakan UFO Lelaki Berbaju Hitam

Pada 1947, seorang nelayan mendakwa telah melihat UFO berbentuk donat terbang di udara di atas Pulau Maury, Puget Sound, Washington, Amerika Syarikat.

Salah satu objek ini telah menjatuhkan puing ke dek kapal yang telah mencederakan pemilik kapal dan anjingnya.

Penampakan UFO Pertama

Hanya beberapa hari selepas insiden lelaki berbaju hitam, Kenneth Arnold melaporkan telah melihat UFO terbang di udara berhampiran Mt. Ranier, Washington. Media kemudian menggunakan istilah piring terbang untuk menggambarkan objek itu. Arnold kemudiannya menjadi selebriti di dunia paranormal.

Penampakan UFO Foo Fighter

Sepanjang Perang Dunia II, juruterbang perang Amerika, Inggeris, Jerman dan Perancis telah melaporkan melihat bulatan raksasa bercahaya di langit yang tak mampu dijelaskan. Bulatan ini kemudiannya diberi nama 'Foo Fighter'.

Asal-usul nama ini sendiri tidak pernah diketahui namun, beberapa orang memiliki teori, nama ini muncul dari perkataan Jerman untuk feuer yang bermaksud api.

Hilangnya Felix Moncla

Ketika mengejar UFO di Superior Lake pada 1953, juruterbang angkatan tentera udara AS, Felix Moncla telah dilaporkan hilang begitu sahaja.

Operator darat mengaku melihat Moncla dan UFO 'bersatu' di radar sebelum kedua-duanya hilang.

Pada 1968, bahagian pesawat telah ditemui di sebuah danau namun bahagian itu tidak pernah dipastikan sama ada sebahagian dari pesawat Moncla ataupun bukan.

Penampakan UFO Insiden Kecksburg

Pada malam 9 Disember 1965, warga Kecksburg, Pennsylvania, mendakwa ada benda besar berbentuk seperti sebiji pohon ek dengan tulisan hieroglyphic telah jatuh di hutan. Pihak tentera dengan cepat mengepung kawasan tersebut.

Pada 2005, NASA menjelaskan objek yang jatuh itu mungkin merupakan puing satelit Rusia namun saksi mendakwa penjelasan NASA tidak konsisten dengan apa yang mereka saksikan.

Penampakan UFO Jimmy Carter

Presiden Jimmy Carter mengaku melihat objek putih terang yang kemudian berubah warna dari biru, merah dan kemudian berubah semula menjadi warna putih sebelum terjatuh ke Leary, Georgia pada 1969.

Walaupun kemudiannya menafikan telah melihat sebuah objek makhluk asing, dia mengatakan, "Satu perkara yang pasti, saya tidak pernah meremehkan orang yang mengaku telah melihat UFO di langit".

"Jika saya menjadi presiden, kata Carter pada 1976, Saya akan menerbitkan semua maklumat di negara ini mengenai penampakan UFO pada warga dan ilmuwan".

Penampakan UFO Lelaki Bengis

Walaupun lelaki bengis ini pertama kali ditemui setelah penampakan UFO pada 1966 di Elizabeth, New Jersey, ia muncul semula di seluruh bahagian AS setelah ada penampakan UFO dan mengatakan pada saksi namanya Indrid Cold.

Saksi menggambarkan lelaki ini bertubuh tinggi dan mirip manusia namun tidak memiliki hidung atau telinga, hanya mata dan senyuman lebar.

Penampakan UFO Bandar O’hare

Pada Selasa 7 November 2006, FAA menerima laporan 12 penumpang penerbangan di O'Hare, Chicago melihat pesawat piring terbang berlegar-legar di kawasan lapangan terbang.

Menurut saksi, objek ini melayang selama dua minit, namun ketika cuba diselidiki, objek ini meluru menuju ke arah awan dan kemudiannya menghilang.

FAA menyimpulkan, ini merupakan gangguan cuaca pada mata manusia namun saksi tetap berkeras menyatakan itu adalah objek UFO.

Penampakan UFO Turki 2008Pengawal yang bertugas pada waktu malam di Turki bernama Yalcin Yalman telah menyaksikan sejumlah besar UFO pada 2008 dan berjaya merakam kejadian itu.

Video itu sendiri dianggap sebagai ‘gambar UFO paling penting yang pernah ada’ walaupun kebenarannya masih perlu dibuktikan.

Jangan lupa kongsi artikel misteri ini dengan kawan-kawan. Selamat membaca..:)

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Bila Penerbangan Pesawat Concorde Yang Terakhir?

-Sentiasapanas.com

4 comments

  1. saya percaya adanya UFO karena bisa saja UFO dibuat oleh manusia
    tetapi saya tidak percaya adanya alien karena klok alien yg buat UFO dimana dia beli sparepartnya

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon