Thursday, December 26, 2013

8 Makanan Rahsia Kekal Sihat Dan Awet Muda


Setiap manusia inginkan kesihatan yang berpanjangan. Ingin kekal awet muda walaupun di mamah usia. Agak mustahil untuk menjalani kehidupan seharian tanpa sebarang masalah. Kadang-kala, masalah kesihatan itu timbul sejak kita baru dilahirkan lagi.

Makanan Awet Muda

Namun, bukan semua orang memiliki kesempurnaan dan kesempurnaan tidak akan lengkap tanpa hidup yang lebih sihat.

Dibawah, terdapat 8 makanan rahsia untuk kekal sihat dan awet muda:

Makan makanan yang di panggang/rebus

Semestinya, makanan yang di panggang atau direbus merupakan cara memasak yang terbaik untuk badan sihat terutamanya ikan.

Pengambilan ikan jenis mackerel, sardin, salmon dan dori yang dipanggang atau rebus boleh membuatkan denyutan jantung yang lebih baik.

Minum kopi

Menurut kajian daripada pakar pemakanan California, mendapati kafein melindungi fugsi otak. Manakala pakar daripada Perancis pula mengatakan wanita yang minum kopi 3 kali sehari dapat mengelakkan penurunan kognitif sebanyak 30 peratus.

Malah, mereka tidak mengalami masalah ingatan pada usia tua berbanding si bukan peminat kopi.

Ambil vitamin D

Vitamin D membantu penurunan tekanan darah, meningkatkan 'antibody' badan dan melindungi daripada sebarang penyakit kanser serta jantung. Antara sumber vitamin D seperti sinaran matahari pagi, minyak ikan, salmon, tuna dan udang.

Zaitun kombinasi makanan terbaik

Masukkan kekacang, ikan, sayuran dan buahan dalam menu harian bersama minyak zaitun.

Pengambilan makanan segar ditambah dengan minyak zaitun akan membuatkan anda kelihatan lebih muda dua tahun daripada usia sebenar. Jadi, tukar minyak masak dan mentega roti kepada minyak zaitun.

Makan lebih banyak sayur

Gantikan snek pada waktu lapang anda kepada salad segar atau buah-buahan. Belilah sayuran dan buahan yang masih segar.

Bersihkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti ais. Ia bertujuan untuk mengelakkan kerosakan vitamin yang ada dalam bahan makanan tersebut.

Nikmati teh hijau

Pakar pemakanan China mengatakan, seseorang yang minum teh hijau akan kelihatan lebih muda 5 tahun daripada usia sebenar berbanding orang yang minum teh biasa. Tambahkan hirisan lemon bersama teh untuk memberi kekuatan pada badan melawan penyakit.

Kawal pengambilan gula dan garam

Tanpa kita sedari, gula dan garam merupakan lemak jahat yang mampu menyumbat arteri sehingga meningkatkan tekanan darah. Jadi, anda perlu mengawal pengambilan gula dan garam setiap hari.

Elakkan makanan dalam tin

Makanan diproses dalam tin mempunyai bahan kimia yang banyak bagi mengelakkan makanan itu cepat rosak. Memang ia menyenangkan kerja anda, tetapi ia membahayakan kesihatan anda juga.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

1 comment

  1. Betul, makanan bergoreng & terproses atau diawet akan melemahkan dan merosakkan sel dalam jangkamasa panjang. Kesan ketara nampak pada muka, hilan seri awet muda. Terima kasih tips yang mudah difahami.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon