Sunday, November 17, 2013

Menyelamatkan Diri Dari Muflis, Harta Di Lelong


Disenaraihitamkan, muflis sehinggakan harta dan rumah dilelong. Itu antara 'wabak' yang menjadi-jadi sekarang. Kebiasaannya ada dua golongan yang sering berurusan dengan 'wabak' sebegini.

Muflis

Pertama, golongan muda dengan 'lifestyle'nya mudah akses internet dan akibat pengaruh rakan, teruja pula untuk mendapat sesuatu, mengakibatkan tanpa berfikir panjang terjebak dalam muflis.

Ditambah dengan masalah bertimbun-timbun, mereka segan pula nak minta pertolongan daripada pihak yang pakar, alamatnya hanya natijah menanti.

Kedua, golongan yang berumur yang tahu mereka ada masalah dan cuba mencari penyelesaiannya. Mereka ini lebih konservatif, cuma tak nampak jalan kreatif untuk bebas daripada muflis.

Paling lebih teruk lagi, ada yang telah membuat pembayaran hutang setelah diCTOSkan, tetapi masih belum bebas dari belenggu CTOS. Sedangkan sepatutnya, apabila pembayaran hutang telah dibuat, maka perlu ada surat hitam putih yang dihantar ke CTOS untuk dikemaskini.

Dan biasanya, akan ada remark: Kes selesai. Tetapi jika semua prosedur ini tidak dibuat, maka berterusanlah seseorang dibelenggu CTOS.

Demikian juga kes bayaran tertunggak ansuran bulanan kereta. Misalnya dua bulan setengah ansuran tidak dibayar, hukumnya tentu kereta akan ditarik.

Muflis

Namun, kenapa tidak diambil tindakan segera. Antaranya ke bank untuk berbincang atasi masalah. Ini tidak, sanggup sorok kereta sedangkan dari hari ke hari, interest atau faedahnya bertambah-tambah, masalah tetap di situ.

Bertitik-tolak dari inilah, Presiden Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM), Rosland Mohd. Arif menarik perhatian bahawa setiap kes muflis dan lelongan harta ada jalan penyelesaiannya.

Menerusi pengalaman selama 15 tahun dalam menguruskan penyelesaian permasalahan kredit, 4PM yang didaftarkan di bawah Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 17 Julai tahun ini menempa banyak kejayaan skop bidangnya.

"Muflis umpama hidup dalam 'koma', masih 'bernyawa' tapi tak mampu berbuat apa-apa. Bank menutup pintu rundingan dan menganggap kebankrapan jalan penyelesaian buat mereka," kata beliau ketika dihubungi baru-baru ini.

Sememangnya apa yang diluahkan oleh Rosland ada kebenarannya. Memang menggerunkan apabila statistik menunjukkan purata 60 orang diisytiharkan bankrap setiap hari di negara ini.

Lebih-lebih lagi ia banyak melibatkan mereka yang berusia 35 hingga 44 tahun kerana mereka sudah tentu golongan tenaga kerja yang aktif.

Setakat sembilan bulan pertama tahun ini, 16,306 orang telah diisytiharkan bankrap. Bagi tempoh yang sama sebanyak 27,432 petisyen kebankrapan difailkan di mahkamah.

Jumlah kes kebankrapan itu menunjukkan arah aliran yang meningkat dari setahun ke setahun. Tahun lepas sahaja, 19,575 orang diisytiharkan muflis.

Sewa beli kenderaan dikenalpasti menjadi kes kebankrapan tertinggi iaitu 30,451 kes (26.14 peratus) diikuti pinjaman perumahan 20,529 kes (17.62 peratus); pinjaman peribadi 18,053 kes (15.50 peratus) dan pinjaman perniagaan 14,431 kes(12.39 peratus).

Berkongsi pengalamannya, Rosland memberitahu, beliau pernah hidup sengsara selama lima tahun akibat muflis pada 1997.

"Dulu, saya mengusahakan perniagaan kereta terpakai. Waktu itu biasalah, kakitangan kerajaan yang menjadi pembeli perlukan penjamin. Tidak lama kemudian berlaku masalah, ada yang tak dapat membayar menyebabkan banyak kereta ditarik bank.

"Namun, ada syarat yang tidak dipatuhi bank, yang sepatutnya apabila kereta-kereta itu ditarik, mereka kena suruh saya jualkan. Ini tidak, semua kenderaan itu diletakkan di kawasan tidak terurus selama setahun.

Akhirnya, saya melepasi muflis ini tanpa membayar sesenpun kepada bank.

"Justeru, kalau anda mendiamkan diri hanya kerana tidak mahu tunjukkan kesengsaraan, akan akhirnya menyebabkan kita muflis dan masalahnya tak hilang, malah merebak menggugat kehidupan isteri dan anak-anak," katanya.

Mengulas cara-cara persatuannya menyelesaikan masalah pelanggan, kata Rosland, antaranya, terlebih dahulu perlu diperoleh maklumat secara terperinci atau sequence of event tentang masalah kredit yang dihadapi peminjam.

Ini kemudian diikuti prosedur-prosedur tertentu sehinggalah 4PM mempraktikkan dasar 'fast action one stop solution' secara rundingan terus dengan pihak atasan dalam kalangan CEO/Timbalan CEO di bank-bank berkaitan untuk mendapatkan satu keputusan positif dan segera.

"Rekod kepakaran kami adalah di atas paras normal.

"Klimaks kepakaran kami berjaya menangguhkan beberapa kali lelongan awam di saat-saat akhir termasuklah yang terbaharu di Mahkamah Tinggi Seremban 10 minit sebelum waktu lelongan dimulakan," katanya.

Menurut beliau, hampir semua jenis permasalahan kredit yang dihadapi masyarakat hari ini telah pun 4PM tangani.

Antaranya, kereta tidak berbayar yang disorok, kembali semula ke jalan raya dengan pembayaran minimum atau penjadualan semula. Juga, masalah hutang ah long dan mewakili pengguna untuk kes sebutan di mahkamah.

"4PM juga mewakili pengguna bagi kes 'siasatan' di pejabat tanah. Rekod pencapaian terbaik kad kredit tuntutan sebanyak RM140,000, kes ditutup dengan bayaran minimum RM7,000 (dengan 6x bayaran bulanan).

"Pihak kami juga mengusaha dan mendapatkan kelulusan dari Jabatan Insolvensi untuk menjual harta/rumah yang telah dibankrapkan," kata beliau.

Dalam usaha mencari titik penyelesaian kes, Rosland menarik perhatian bahawa kaedahnya bukan jalan biasa, tetapi di luar kotak.

Untuk penyelesaian rumah yang dilelong, kata Rosland: "Sebelum rumah dilelongpun ada prosesnya. Orang ingat apabila tak bayar, terus rumah dilelong. Bukan macam itu. Dalam kes ini, pemilik rumah diberi peluang selama 90 hari untuk bayar. Selepas 90 hari baru keluar 'letter of demand' sampai 120 hari.

"Kemudian selepas masuk 180 hari masih tak bayar juga, barulah bank tetapkan tarikh untuk lelongan. Tetapi urusan ini bukannya segera, bukan esok terus lelong rumah tetapi ada tiga atau empat bulan prosesnya yang panjang.

"Tetapi masalah pelanggan yang hadapi masalah ini, mereka tak mahu buka mulut langsung, bawa 'air liur' sahaja. Sebenarnya pun, mereka jumpa orang yang tidak boleh buat keputusan dengan respons tidak memberangsangkan terutama dengan staf di kaunter.

Rosland turut menarik perhatian mengenai keperluan seseorang untuk membebaskan diri dari peminjam berlesen 'cekik darah' yang tidak mengikut prosedur.

"Tak pernah kadar caj 1.5 peratus seperti yang perlu dipatuhi, sebaliknya peminjam berlesen ini mengenakan caj lima atau enam peratus ke atas," kata beliau.

4PM dan Rosland sendiri boleh dihubungi di talian 019-2531000/019-397 1000 atau Web: http://www.ppppm.com.my/mainpage/,email: info@ppppm.com.my.

Sumber: Utusan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon