Isnin, November 18, 2013

Makanan Yang Tidak Elok Dimakan Sebelum Tidur


Loading...

Mengaku sajalah bahawa kadang-kadang sebelum masuk tidur, terbit satu perasaan di mana anda mahu makan sesuatu yang lazat dan menikmatinya di depan TV.

Makanan Yang Tidak Elok Dimakan Sebelum Tidur

Namun begitu, kebanyakan makanan tersebut tidak sesuai untuk di makan pada waktu tengah malam dan akan meyebabkan berat badan anda naik. Sangat tidak meyeronokkan, bukan?

Sudah tentu, kita tidak harus lupa tentang makanan yang lebih baik anda akan elakkan sebelum tidur seperti berikut:

Pasta

Ya, pasta. Walaupun ia merupakan makanan yang sangat lazat dan cepat untuk disediakan sebelum tidur, tetapi sudah pasti ia bukan makanan yang ideal untuk dimakan pada waktu malam.

Elakkan untuk memakan pasta sebelum tidur kerana ia boleh menaikkan berat anda.

Anda juga perlu tahu bahawa pasta turut mempunyai indeks glisemik tinggi, yang bermakna bahawa ia akan melambatkan tidur anda, mengacau keseimbangan tahap gula dalam darah anda dan mungkin akan menyebabkan anda bangun pada tengah malam.

Ais krim

Kadang-kadang, anda akan mengidamkan semangkuk besar ais krim yang lazat. Nah, seharusnya anda perlu berfikir dua kali sebelum membuka peti ais, kerana ais krim sangat sarat dengan lemak.

Gula yang terkandung dalam ais krim akan memberikan badan anda tenaga yang agak banyak, sekali gus melambatkan tidur lalu menjadikannya sebagai lemak.

Selain itu, ia telah mendapati bahawa pengambilan makanan gula yang tinggi boleh menyebabkan mimpi buruk jadi, walaupun rasa mungkin memberi anda keselesaan, keputusan tidak sihat pada semua.

Saderi

Saderi merupakan bahan diuretik semulajadi yang akan membuatkan anda berulang-alik ke bilik air pada waktu malam.

Sudah tentu, anda perlu makan sayur-sayuran kerana mereka kaya dengan nutrien walau bagaimanapun, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan kesan diuretik, seperti saderi.

Coklat gelap

Senario tipikal di mana anda duduk di depan TV dan anda akan mula mengidam untuk makan coklat.

Tidak dapat disangkal lagi bahawa coklat gelap amat lazat, tetapi ia mengandungi kafein yang mungkin akan mengganggu tidur anda.

Selain itu, coklat gelap juga mempunyai perangsang seperti theobromine yang mana akan membuatkan jantung anda berdegup laju kadang-kala.

Piza

Anda harus berfikir dua kali sebelum membuat pesanan beberapa piza sebelum tidur kerana perut anda, serta seluruh badan anda, perlu berehat sebelum tidur dan sudah semestinya piza bukan makanan ringan sama sekali.

Sos tomato mempunyai tahap keasidan yang tinggi, satu lagi pemangkin untuk refluks asid.

Anda disyorkan untuk mengelakkan piza supaya tidur anda tidak akan terganggu.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Makanan Yang Baik Dimakan Sebelum Tidur

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon