Sunday, June 30, 2013

Kisah Istana Edinburg Scotland Yang Berhantu


Istana Edinburgh ini dulunya sebagai tempat mukim bagi keluarga kerajaaan Scotland pada abad ke-12. Namun, Istana Edinburgh sudah dihuni sejak 900 tahun lalu.

Istana Edinburg

Dipetik dari laman rasmi Istana Edinburgh, diceritakan pelbagai pertempuran dan pengepungan terjadi di istana ini.

Ramai keluarga kerajaan hidup dan meninggal di dalam istana ini. Sebuah puisi kuno menceritakan para kesatria gagah berani berpesta di sini sebelum pergi ke medan perang dan mati.

Istana ini menjadi rumah bagi keluarga Kerajaan Scotland, Ratu Margaret menghembuskan nafas terakhirnya di sini pada tahun 1093.

Kemudian Ratu Scotland Mary Queen, ibu dari Raja James VI meninggal tahun 1566. Istana ini menjadi pangkalan tentera pada tahun 1600an.

Pada tahun 2001, beberapa pasukan paranormal pernah mengadakan penelitian tentang keberadaan hantu-hantu di dalam istana.

Anehnya, mereka melaporkan kejadian yang sama dengan cerita masa lalu. Mereka mendapati banyak tokoh penampakan hantu.

Sejak tahun 1996, semua tempat di mana raja-raja bertahta selama beberapa abad lamanya kini dipamerkan.

Di sana pelancong boleh melihat semua rahsia dan harta Kerajaan Scotland yang masih mempunyai nilai seni tinggi.

Ketika memasuki bilik, terlihat ruang dengan sedikit pencahayaan. Istana ini terbahagi kepada 12 bangunan dengan pelbagai fungsi seperti muzium, bilik tarian dan beberapa bangunan yang lain.

Namun siapa sangka, bangunan yang menyeramkan ini menjadi ikon destinasi pelancongan di Scotland dan menjadi tapak warisan budaya dunia UNESCO.

Bangunan istana ini banyak dimanfaatkan untuk peristiwa penting seperti perkahwinan, majlis, lokasi penggambaran dan acara persendirian yang lain.

Ketika melawat ke sana, jangan dilihat dari kisah seramnya saja. Di sana anda boleh mengelilingi kawasan istana. Anda boleh menyaksikan video 3D Map yang menggambarkan seluruh sisi kawasan bangunan.

Jika datang ke sana, perbezaan musim menentukan waktu buka Istana Edinburgh. Jika pada musim panas istana ini buka pada pukul 09.30-5.00 petang. Dan ketika musim salji, dibuka pada dari pukul 09.30-5.00 waktu setempat.

Anda perlu membayar harga tiket dewasa sebanyak 16 Euro. Harga tiket kanak-kanak 9.60 Euro.

BACA INI JUGA: 10 Stesen Kereta Api Berhantu Di Dunia!

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon