Thursday, June 27, 2013

Benarkah Perkataan Maaf Mampu Memanjangkan Usia Wanita?


Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan dua perkataan ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada wanita dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.

Saya minta Maaf

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat sukar dilafazkan kebanyakan orang terutama lelaki. Akan tetapi, menurut kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang wanita boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Wanita yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau strok.

Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah lelaki 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar perkataan maaf kerana mendapat perlakuan tidak tenang.

Perkara ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara degupan jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat ‘bekerja’.

Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian. Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon