Friday, January 25, 2013

Benarkah Berciuman Sangat Baik Untuk Kesihatan?


Ciuman bukan hanya sekadar meningkatkan keintiman dan hubungan baik antara isteri dan suami, malah dengan berciuman juga, ada banyak manfaat dan kebaikan lain bagi tubuh, yang mampu mendorong rasa bahagia dan kesihatan mental.

Manfaat Bercium

Seperti yang dikutip dari intimatemedicine, ada tujuh manfaat berciuman untuk kesihatan.

1. Menjaga Kesihatan Sistem Kardiovaskular

Semasa anda mencium pasangan dalam masa yang lama, degupan jantung meningkat hingga 110 seminit. Ini boleh menjadi latihan yang baik bagi kesihatan jantung.

2. Membakar Kalori

Berciuman dengan pasangan selama satu minit boleh membakar 26 kalori. Jadi kalau anda dan pasangan berciuman selama satu jam, lebih efektif berbanding olahraga dalam jangka waktu yang sama.

3. Bebas Stress

Berciuman lebih dari 3 minit dapat mencegah pengeluaran hormon stres, glukokortikoid. Hormon itulah yang menyebabkan tekanan darah tinggi, lemah otot dan insomnia.

4. Senam Wajah

Berciuman boleh membuat wajah lebih kencang. Dengan berciuman, lebih dari 30 otot wajah bergerak sehingga berguna untuk meningkatkan aliran darah ke kulit wajah dan menghaluskan serta menegangkan kulit.

5. Membunuh Virus Berbahaya

Selama ini berciuman dianggap sebagai cara penularan virus. Tapi ternyata, air liur yang terdapat saat berciuman merupakan ubat semulajadi yang dapat mengatasi virus tertentu.

Pertukaran air liur dapat merangsang sistem kekebalan tubuh, hasilnya adalah produksi antibodi yang mampu melindungi anda dari virus. Proses ini disebut cross-imunoterapi.

6. Mencegah Gangguan Paru-paru

Rata-rata setelah berciuman, orang akan menghirup dan membuang nafas 60 kali dalam satu minit.

Sedangkan dalam keadaan normal, hanya 20 kali tiap satu minit. Menghirup dan membuang nafas lebih sering akan mencegah berbagai gangguan di paru-paru.

7. Melindungi Gigi

Ketika berciuman, produksi saliva atau air liur automatik lebih banyak. Zat yang terkandung dalam saliva akan menjadi pelindung yang baik bagi gigi Anda.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon