Tuesday, January 08, 2013

Awas! Bahaya Penyakit Akibat Cakaran Kucing


Suka membelai kucing? Mari baca artikel di bawah dan sila ambil kisah dengan risiko jangkitan daripada penyakit cakaran kucing ini.

Cat-scratch-disease

Cat-scratch Disease (CSD) (penyakit cakaran kucing), ialah penyakit jangkitan kuman yang boleh dipindahkan kepada manusia menerusi gigitan, cakaran dan pendedahan kepada air liur kucing...

Kuman Bartonella Henselea selalunya berada dalam air liur kucing tanpa mengira jenis atau baka kucing. Kuman ini datang daripada kutu dan kucing bertindak sebagai pembawa.

Kewujudan kuman ini dalam air liur kucing tidak membuatkan kucing itu sakit. Hampir kebanyakan kucing memiliki kuman ini dan anak kucing lebih terdedah kepada Bartonella Henselea berbanding kucing dewasa.

Bartonella Henselae boleh ditemui di mana saja di dunia dan selalunya muncul ketika musim sejuk atau gugur di barat.

Selain cakaran atau gigitan, pendedahan kepada air liur kucing juga boleh menyebabkan seseorang berhadapan dengan CSD jika berlaku luka.

CSD tidak berjangkit dari seorang individu kepada individu lain kerana ia disebarkan menerusi cakaran atau gigitan kucing yang terdedah kepada Bartonella Henselea.

Selalunya jika seseorang sudah berhadapan dengan CSD, dia akan imun kepadanya untuk sepanjang hayat.CSD secara umumnya bersifat tidak bahaya dan boleh sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan.

Cat-scratch-disease

Selepas dicakar atau digigit, lazimnya, luka atau bengkak pada bahagian yang terkena gigitan atau cakaran kadangkala berlaku serta merta.

Tetapi ia boleh juga muncul antara tiga ke 10 hari. Kesannya merah, sakit dan bernanah. Jika keadaan serius rawatan diperlukan.

CSD perlukan rawatan jika berlaku bengkak, sakit dan bernanah. Jika berlaku komplikasi, mungkin membawa maut, apatah lagi jika yang terkena gigitan atau cakaran itu warga tua, kanak-kanak, pesakit HIV, barah, diabetes dan pesakit yang banyak mengambil steroid.

Jika bengkak mula menjadi merah, membesar dan sangat sakit bila disentuh dan mengandungi nanah, rawatan perlu diberikan. Malah kadangkala pembedahan kecil diperlukan untuk mengeluarkan nanah.

Cara mencegah CSD:
  1. Walaupun bunyinya agak remeh tetapi setiap kali selepas memegang kucing anda perlu membasuh tangan.
  2. Hati-hati membelai kucing.
  3. Mandikan dan bersihkan kucing bagi mengelak kutu.
  4. Jangan leraikan kucing yang bergaduh.

Sebenarnya, saya sendiri adalah penggemar kucing..tapi jarang dengar tentang jangkitan ini berlaku..mungkin ada tetapi tidak dihebohkan atau saya yang tak tau.

Walau macam manapun, kita kena berhati-hati juga sewaktu membelai kucing tu..yang paling penting jaga kebersihan kucing anda! Itu yang pasti..

BACA INI JUGA: 'Hukum Jual Beli Kucing Adalah Haram Dalam Islam'

3 comments

  1. saaya tak suka kucing

    ReplyDelete
  2. serem juga ya, padahal aku suka banget sama kucing, tapi baru tau kalau kucing juga mengakibatkan penyakit. Tapi kayaknya bakal tetep pelihara kucing, cuma agak jaga jarak aja sekarang. dulunya malah suka tidur sama kucing, bahkan dia suka cakar-cakar dan gigit-gigit aku.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon