Friday, October 23, 2020

Berleluasanya Zina Tanda Kiamat


Rasulullah SAW bersabda, "Demi jiwaku berada di dalam kekuasaan-Nya, tidak akan hancur umat ini sehinggalah lelaki datang kepada perempuan, lalu dia menggaulinya (melakukan zina) di jalan. Orang yang paling baik antara mereka ketika itu ialah orang yang berkata, "(Lebih baik) sekiranya kamu menutupinya di belakang tembok ini (daripada melakukannya secara terang-terangan begini)." (Riwayat Abu Ya'la al-Haitsami – Lihat juga Majma' az-Zawa'id)

Zina

Menerusi hadis ini jelas menunjukkan bahawa antara salah satu tanda hampir kiamat dan kerosakan umat adalah banyaknya zina dan bebasnya lelaki perempuan yang bukan mahram bergaul tanpa batasan yang jelas dalam syarak.

Ia juga menunjukkan bahawa faktor akhlak dalam umur umat tertentu sangat penting kerana tanpa akhlak yang baik, pastinya ia akan mengundang bencana, malapetaka dan kerosakan termasuk kemurkaan Allah SWT.

Hari ini, kita melihat bibit-bibit pergaulan bebas berkenaan apabila segelintir anak, remaja, belia, dewasa mahupun yang menjengah separuh abad bebas dalam hal ini termasuk tidak malu melakukan dosa zina, malah ada dalam kalangan kita yang menjadi kebanggaan melakukan perbuatan itu.

Untuk itu, kita perlu menjauhkan diri daripada perbuatan zina dan seseorang dapat memelihara diri serta keluarganya daripada dosa berkenaan sekiranya memiliki ilmu agama dan mengamalkan setiap ibadah yang dipelajarinya selain memohon perlindungan Allah daripada ujian berkenaan.

Rasulullah pernah menasihatkan Saidina Ali r.a. supaya menjaga pandanganya: "Wahai Ali, janganlah kamu ikuti pandangan dengan pandangan (berikutnya) kerana sesungguhnya bagimu pandangan yang pertama (tidak salah jika terlihat perempuan ajnabiyyah umpamanya pada pandangan pertama) dan bukanlah bagimu pandangan yang terakhir (kerana ia berdosa)." (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud)

Sepotong lagi hadis Baginda daripada Saidina Ibnu Umar bermaksud: "Tidaklah seorang lelaki yang berdua-duaan dengan seorang perempuan kecuali yang ketiganya adalah syaitan." (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

Berdasarkan hadis ini, jelas Rasullulah sangat melarang perbuatan serta dosa zina termasuk bibit-bibit menghampiri zina kerana ia bukan saja mengundang kemurkaan Allah sebaliknya merosakkan akhlak pelakunya.

Wajib ke atas kita semua untuk memelihara diri, anak-anak serta keluarga dengan memberi penerangan dan pengetahuan berhubung dosa zina dan sesungguhnya azab Allah sangatlah pedih kepada pelaku yang tidak sempat untuk memohon keampunan Allah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: hmetro

1 comment

 1. Parc Clematis
  Mooi Residences
  Leedon Green
  Clavon
  <a href="https://www.thelandmark-atchinswee.com”>The Landmark</a>
  <a href=”https://www.theavenirscondominium.com”>The Avenir</a>

  ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon