Thursday, July 09, 2020

Facebook Sekat Video 'How Malaysia Did the Impossible' Melawan Covid-19!


Pada 18 Mei 2020 yang lalu, Dustin Pfundheller menerbitkan satu rakaman video di halaman Facebook beliau di ruangan 'Other Side of the Truth', yang memuji tindakan pantas dan efektif Malaysia dalam memerangi pandemik Covid-19, bagaimanapun Facebook merasakan sebaliknya.

How Malaysia Did the Impossible

Video bertajuk 'How Malaysia Did the Impossible' itu menyenaraikan bagaimana kerajaan dan rakyat Malaysia bekerjasama memerangi Covid-19 dan menjaga kebajikan orang ramai.

Ia menarik tontonan lebih 3.2 juta, namun FB kini menyekat capaian video itu dan iklan di halaman berkenaan tanpa menyatakan sebabnya.

Walau bagaimanapun, video ini masih boleh ditonton di YouTube.

Dustin Pfundheller yang jelas kecewa dengan tindakan itu menampilkan video berdurasi empat minit pada 6 Julai 2020 lalu mempersoalkan tindakan Facebook itu dan menjelaskan mengapa tindakan itu tidak seharusnya berlaku.

"Bukan sahaja saya menggunakan fakta tepat dan mendapatkan banyak sumber dalam bidang di mana saya peroleh maklumat.

"Saya juga mempunyai 30 YouTubers yang membuat pemeriksaan fakta mengenainya dan mengkaji semula video itu.

"...dan satu perkara yang saya dapati daripada kajian semula mereka adalah, ada banyak lagi seharusnya saya masukkan dalam video itu yang telah Malaysia lakukan, contohnya memberikan perkhidmatan Internet percuma," katanya menerusi klip video berkenaan.

"Ini amat mengecewakan kerana negara seperti Malaysia sering tidak diendahkan. Apabila anda lihat negara melakukan sesuatu yang hebat dalam melawan Covid-19, semuanya mengenai negara barat atau mungkin Taiwan, tapi negara seperti Malaysia seolah-olah tidak wujud dalam peta dunia," katanya.

Dustin Pfundheller

Dustin Pfundheller yang juga pakar bedah pergigian sering memberikan perkhidmatan sukarelawan perkhidmatan di serata dunia berkata.

Beliau bekerja keras untuk memberikan penghargaan sepatutnya kepada Malaysia.

"...tapi apabila ada seseorang mengisahkannya, ia dikatakan palsu dan Facebook menyekatnya, tanpa memberi penerangan mengapa mereka menganggap ia sebagai palsu dan mengelirukan.

"Saya tidak dapat apa-apa penjelasan berhubung perkara itu dari Facebook, walaupun syarikat itu mempunyai pejabat di Malaysia," katanya.

Dustin Pfundheller berkata, platform media sosial mungkin mempunyai perasaan berat sebelah terhadap beberapa kandungan tertentu.

"Saya rasa bagi pertubuhan besar seperti Facebook, adalah penting bagi mereka untuk melayan semua orang, semua pencipta, negara, semuanya perlu mendapat layanan saksama," katanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hmetro

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon