Monday, April 06, 2020

Makanan Dan Minuman Probiotik Membantu Mengekalkan Sistem Imun Yang Sihat


Kesihatan penghadaman yang baik adalah penting untuk mengekalkan sistem imun tubuh yang sihat kerana sekitar 80% sistem imun badan kita terletak di usus dan ia adalah barisan pertahanan pertama tubuh dalam menentang jangkitan virus dan bakteria berbahaya.

Probiotik untuk Imun
Gambar hiasan.

Di Malaysia, penyakit berkaitan sistem penghadaman dicatatkan sebagai penyebab keempat kemasukan hospital di hospital swasta, penyebab ketujuh kemasukan hospital di hospital kerajaan dan penyebab keenam kematian di kedua-dua hospital kerajaan dan swasta.

Apa Itu Probiotik?

Probiotik adalah istilah yang digunakan untuk menamakan 'bakteria baik' yang membantu meningkatkan tahap kesihatan seseorang yang boleh ditemui dalam usus manusia.

Terdapat dua jenis probiotik yang utama iaitu dari lactobacillus dan bifidobacterium.

Dalam perubatan moden, jika seseorang mendapat jangkitan dari 'bakteria jahat' atau 'patogen', maka doktor akan memberikan ubat antibiotik.

Peranan probiotik adalah terbalik daripada antibiotik. Ia sendiri adalah bakteria, tetapi memberikan faedah kesihatan kepada yang mengambilnya.

Probiotik juga berperanan mengawal pembiakan bakteria jahat di dalam usus.

Dengan kehadiran probiotik yang secukupnya di dalam usus seseorang, maka ia akan membantu meningkatkan imun tubuh dengan merangsang sel-sel imun menghasilkan lebih banyak antibodi.

Bahaya Antibiotik Moden

Jika anda mengambil ubat antibiotik dari hospital atau klinik, maka sebahagan dari bakteria baik ini akan turut sama mati, dan perlu diganti semula untuk mengekalkan keseimbangan bakteria di dalam usus.

Disinilah peranan probiotik yang mengekalkan keseimbangan bakteria di dalam usus, kerana jika bakteria jahat membiak dengan banyak berbanding bakteria baik, ia akan mengakibatkan pelbagai masalah penghadaman dan lain-lain masalah kesihatan.

Makanan yang mengandungi Probiotik

Antara makanan kaya probiotik yang sepatutnya diamalkan dalam diet harian termasuklah produk makanan ditapai seperti minuman susu berkultur, tempe, kimchi, yogurt buatan sendiri (tairu), belacan, budu, jeruk, pulut tapai, bosou (makanan orang dusun Sabah) dan jenis makanan yang diperam.

Anda haruslah berterusan menambah bakteria baik dalam usus untuk mengekalkan mikrobiota usus yang seimbang.

Manfaat Probiotik

Probiotik memainkan pelbagai peranan dalam badan kita seperti membantu menghadam makanan yang tidak dapat diurai secara cekap, meningkatkan metabolisme badan dengan mengekstrak lebih banyak tenaga daripada nutrien makanan, menghasilkan vitamin B, menyingkirkan toksin dan membantu mengekalkan kesihatan usus.

Probiotik dan Keimunan

Probiotik adalah bakteria 'baik' yang membentuk sebahagian daripada mikroorganisma iaitu mikrobiota usus.

Keseimbangan antara bakteria 'baik' dan bakteria 'tidak baik' adalah penting untuk memastikan kesihatan usus dan sistem imun yang sempurna, tambahan amalan gaya hidup yang sihat.

Probiotik seperti Lactobacillus dan Bifidobacteria mampu membantu mengekalkan keseimbangan ini, kerana ia berpotensi memberi kesan positif kepada sistem imun untuk bertindak balas terhadap sebarang penyakit.

Bakteria baik mampu membantu sistem imun dengan membentuk halangan pada dinding usus (yang mencegah mikroorganisma yang tidak baik daripada menembusi halangan mukosal dengan mudah) dan juga memodulasi tindakan sistem imun terhadap ancaman luar.

KAJIAN

Kajian awal telah menunjukkan kesan probiotik pada sistem imun seseorang dan pengaruhnya dalam pengawalan penghasilan sitokin.

Sitokin adalah protein yang dirembes oleh sel badan, termasuk interferon (yang mencegah replikasi virus) dan interleukin (yang membantu mengawal tindakan imun tubuh).

Baik untuk sistem imun

Penyelidikan itu menunjukkan bahawa pengambilan minuman susu berkultur yang mengandungi Lactobacillus acidophilus dan Lactobacillus paracasei selama 30 hari membawa kepada pengurangan tahap keradangan yang tinggi di dalam badan.

Bagaimana Probiotik berpotensi memberi kesan kepada sistem imun?

Pertama, dengan mengaktifkan sel imun untuk mencegah sebarang jangkitan.

Kedua, probiotik juga berpotensi untuk membantu mencegah tindakan sistem imun yang berlebihan.

Dua mekanisme ini berpotensi menghalang penyakit seperti keradangan yang berlaku seperti penyakit usus radang (inflammatory bowel disease, IBD), alahan dan penyakit autoimun.

Terbukti

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bagaimana probiotik mengawal sistem imun kita dan seterusnya membawa kepada peningkatan imuniti terhadap penyakit yang disebabkan oleh sistem imun yang lemah atau tidak normal.

Kajian Global

Penyelidikan global ke atas probiotik dijalankan dan telah menunjukkan perkembangan positif antara probiotik dan sistem imuniti.

Di Eropah, satu kajian pada kanak-kanak di pusat penjagaan, menunjukkan pengambilan probiotik Lactobacillus secara berkala setiap hari menurunkan risiko jangkitan saluran pernafasan.

Satu kajian di Amerika dijalankan pada orang dewasa sihat yang menerima vaksinasi influenza disusuli dengan pengambilan probiotik Lactobacillus secara berkala menunjukkan peningkatan tindakan sistem imun berbanding dewasa sihat yang tidak mengambil probiotik.

Satu kajian di New Zealand pula menunjukkan pengambilan probiotik secara berkala membantu mengurangkan jangkamasa dan kekerapan jangkitan kuman di kalangan pemain ragbi elit.

Ini menunjukkan bahawa probiotik mampu membantu sistem imun kita menghadapi jangkitan, terutamanya yang tersebar menerusi membran mukosal, seperti virus influenza.

Ia boleh disimpulkan bahawa pengambilan probiotik Lactobacillus berpotensi dan memberikan faedah yang baik kepada sistem imun kita.

Kajian tempatan faedah Probiotik

Sekumpulan penyelidik PPUKM yang menyelidik keberkesanan pengambilan probiotik mendapati, pengambilan minuman susu kultur yang mengandungi strain Lactobacillus acidophilus dan Lactobacillus paracasei memberi kesan positif kepada tahap kesihatan di kalangan subjek tempatan.

Kajian itu mendapati subjek yang menghidapi sindrom usus rengsa sembelit menunjukkan perubahan yang ketara.

Selain itu, sejenis protein kecil yang dikesan dalam darah dan biasanya berkait rapat dengan penyakit kronik dan akut termasuk kanser, juga berkurang.

Mencegah Kanser

Kajian luar menunjukkan, probiotik boleh mencegah kerosakan DNA kepada sel-sel di dinding usus, oleh itu ia boleh mencegah kanser usus.

Kajian ini juga merumuskan pengambilan probiotik secara kerap akan meningkatkan paras anti oksidan dan membantu proses detoksifikasi di dalam usus yang akan mencegah kesan bahaya bahan karsinogen dalam makanan yang menyebabkan kanser.

Kajian PPUKM juga menemui penambahbaikan ketara dalam kesihatan penghadaman.

Antara buktinya:
  • Pengurangan masa transit dalam usus sehingga 33% (antara 5-15 jam) - masa diambil untuk makanan bergerak dari mulut melalui saluran penghadaman dan disingkirkan sebagai najis.
  • 96% responden dilaporkan mengalami penambahbaikan simptom sembelit yang signifikan.
  • 45% responden menghabiskan masa yang kurang di tandas.
  • 36% responden tidak perlu meneran banyak di tandas.
  • 31% responden mengeluarkan najis lebih lembut.

Pesakit Diabetes

Selain daripada kesihatan usus, kajian menunjukkan probiotik juga amat baik untuk pesakit diabetis.

Kajian selama 6 minggu kepada pesakit diabetis yang diberikan probiotik lactobacillus dan bifidobacterium mendapati paras gula berpuasa dan HbA1C yang lebih rendah berbanding pesakit yang tidak mengambil probiotik ini. Kajian ini diterbitkan dalam Journal of Nutrition pada tahun 2012.

Alergik yang teruk

Gangguan dan ketidakseimbangan diantara 'bakteria baik' (probiotik) dan 'bakteria jahat' (patogen) didalam usus akan menyebabkan gangguan dalam keseluruhan sistem imun tubuh yang akan mengakibatkan masalah allergi yang teruk berdasarkan laporan satu kajian yang terbitkan dalam Journal Nutrients pada tahun 2012.

Menurunkan Berat Badan

Probiotik juga boleh membantu menurunkan berat badan berdasarkan satu kajian yang dilaporkan dalam Journal Clinical Microbiology and Infection pada edisi April 2013.

Kajian ini menunjukkan, suplemen probiotik menyebabkan penurunan berat badan dan mengurangkan pengumpulan lemak dalam haiwan dan manusia.

Menurunkan Paras Kolesterol

Yang lebih menarik lagi adalah, kajian menunjukkan probiotik boleh menurunkan paras kolesterol LDL dan meningkatkan paras kolesterol baik HDL.

Disamping itu, kajian menunjukkan probiotik mengurangkan penyerapan kolesterol melalui usus dan mengurangkan keradangan atau 'inflamasi' dalam tubuh dan mencegah pembentukan plak kolesterol dalam saluran darah.

Berdasarkan faktor ini, maka saintis berpendapat probiotik juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Punca kekurangan Probiotik

Menurut kajian di Korea yang dilaporkan dalam Journal Gastroenterology pada tahun 2013, terdapat beberapa keadaan yang akan menyebabkan jumlah probiotik akan semakin berkurangan dan terganggu iaitu apabila kita bertambah usia dan mengambil pil antibiotik secara tidak terkawal.

Kajian lain yang dilaporkan dalam Journal Nutrient of Healthy Aging pada tahun 2013 menunjukkan makan makanan diproses dan gula yang berlebihan juga akan mengganggu jumlah probiotik dalam usus.

Gaya hidup sihat

Namun, pengambilan probiotik sahaja adalah tidak mencukupi untuk menjaga kesihatan usus kita.

Amalan seperti pemakanan sihat, senaman yang kerap, tidur yang mencukupi dan pengurusan stres yang baik juga adalah penting untuk memastikan tahap kesihatan usus yang optimal.

Gaya hidup sihat adalah amalan terbaik jika anda benar-benar mahu mengurangkan risiko penyakit dan memastikan kesihatan tidak terjejas.

Kesimpulan

Amalkanlah probiotik dalam pemakanan seharian dengan mengambil pelbagai jenis minuman susu kultur atau makanan tradisi yang kaya dengan probiotik seperti tempe, budu, cencalok, tempoyak, belacan dan sebagainya.

Insyaa Allah, kita akan mendapat kesihatan yang lebih baik.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon