Thursday, January 30, 2020

Lokasi Paling Selamat Pilihan Saintis Jika Berlaku Wabak Maut Di Seluruh Dunia


Apabila berlaku wabak yang mampu membawa maut disekitar kita, berita buruknya ialah tiada tempat untuk melarikan diri namun, sekiranya anda berada di tempat yang betul seperti di pulau yang terpisah daripada penyebaran wabak, anda mungkin akan selamat dan dapat membina semula kelangsungan manusia.

Pulau indah
Pulau Aogashima.

Saintis telah mengenalpasti dan meletakkan kedudukan pulau perlindungan yang berpotensi dalam menghadapi krisis tersebut. Pulau yang dapat memastikan kemandirian manusia dalam tempoh yang panjang.

Hal ini mungkin nampak seperti fiksyen sains distopia, tetapi sebahagian saintis memberikan amaran bahawa perkara ini tidak mustahil.

Dalam menentukan pulau yang efektif sebagai tempat perlindungan, mereka tidak mempertimbangkan pulau-pulau yang kecil. Walaupun pulau yang kecil dapat menempatkan manusia untuk terus bermandiri, populasi yang kecil tanpa pelbagai pakar teknikal tidak akan membantu manusia untuk membangunkan semula tamadun manusia.

Maka, saintis hanya mempertimbangkan negara berdaulat yang tidak mempunyai sebarang kekuasaan di darat, tidak mempunyai jambatan yang berhubung dengan daratan dan mempunyai populasi seramai 250,000 orang.

Selain dari ini, mereka mempertimbangkan ciri-ciri populasi, geografi, sumber alam semulajadi, sistem politik dan sistem sosial masyarakat. Selepas membuat penapisan, mereka telah menyenaraikan 20 lokasi yang paling sesuai untuk dijadikan sebagai pulau perlindungan. Markah pula diukur dari 0 – 1.

Tiga buah pulau gergasi yang paling cemerlang dan efektif sebagai tempat perlindungan ialah Australia (0.71), diikuti dengan New Zealand (0.68) dan Iceland (0.64).

Selain daripada tiga pulau, pulau-pulau lain mendapat markah kurang daripada 0.50 iaitu Jepun, Barbados, Cuba, Fiji dan Jamaica. Kemudian, banyak lagi yang kurang sesuai sebagai tempat kemandirian manusia.

Negara yang mempunyai GDP yang tinggi, iaitu negara yang dapat mengekalkan saluran makanan dan tenaga adalah negara yang efisyen sebagai tempat perlindungan.

Sesetengah negara mungkin dapat memperbaiki kedudukan mereka sekiranya mereka dapat meningkatkan produksi makanan dan tenaga. Sesetengah pulau mendapat kedudukan yang tidak beberapa baik kerana mempunyai situasi politik yang tidak stabil ataupun mudah terdedah dengan bahaya alam sekitar yang mana tidak sesuai untuk membangunkan tamadun manusia.

Sekumpulan saintis tersebut akur bahawa kaedah kajian mereka dapat diperbaiki di masa hadapan dengan memasukkan sekali faktor perubahan iklim namun, saintis sendiri berharap, mereka tidak perlu bergantung kepada analisis yang dikeluarkan.

Seperti insuran, kita harap tidak akan gunakan insuran tersebut tetapi apa-apa yang terjadi, kita harus bersedia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon