Tuesday, September 24, 2019

5 Individu Yang Memenangi Loteri Dengan Menipu


Sepanjang dekad ini, ramai orang telah cuba menipu loteri untuk memenangi hadiah yang tersangat banyak dan sesetengah daripada mereka melakukannya secara sah, ada juga yang melanggar undang-undang dan taktik lain dikatakan tidak dapat ditentukan sama ada salah atau tidak.

Menang Loteri Dengan Menipu
Gambar hiasan.

Salah satu taktik yang tidak melanggar undang-undang adalah dengan membeli tiket loteri dalam jumlah yang banyak namun ada syarikat loteri yang tidak membenarkan ini dilakukan.

Oleh itu, sesetengah pakar matematik, ahli statistik dan ahli ekonomi telah mengkaji loteri dengan terperinci dalam menentukan peluang terbaik untuk mereka menang.

Kami kongsikan 5 individu yang memenangi loteri dengan cara menipu.

1. Stefan Mandel

Menang Loteri Dengan Menipu

Pada tahun 1960-an, ahli ekonomi Romania, Stefan Mandel menghasilkan algoritma yang membenarkannya meramalkan lima daripada enam nombor tiket loteri yang menang dalam loteri Romania dengan tepat. Dia menggelar kaedahnya sebagai "combinatorial condensation".

Dia mengumpulkan wang daripada rakan dan ahli keluarganya untuk membeli beribu-tibu tiket yang mengandungi 5 nombor dan nombor rawak lain.

Dengan cara ini, Stefan memenangi hadiah bernilai RM81,000, yang kemudian dibahagikan kepada mereka yang terlibat dan memberikannya pulangan RM16,000.

Wang tersebut digunakannya untuk berhijrah ke Australia di mana dia mula menipu loteri sekali lagi.

Stefan sedar boleh memenangi loteri Australia jika dia membeli semua tiket yang ada. Ini kerana loteri Australia hanya membenarkan pemain untuk memilih enam nombor antara 1 dan 40.

Mandel pasti akan menang jika dia membeli setiap kombinasi nombor iaitu 3,838,380 tiket dengan harga $1 setiap satu.

Ini akan memberikan keuntungan selagi mana hadiah jackpot adalah melebihi $ 3,838,380 (RM16 juta).

Stefan berjaya meyakinkan beberapa pelabur yang berminat dan memenangi beberapa kali sebelum loteri Australia mengubah undang-undangnya bagi menutup kelemahan ini.

Stefan yang tidak putus asa beralih kepada loteri Virginia di Amerika Syarikat, di mana ia mempunyai kombinasi nombor antara 1 dan 44.

Ini bermakna terdapat 7,059,052 kombinasi nombor, yang mana jauh lebih rendah berbanding 25 juta kombinasi nombor bagi loteri lain di seluruh Amerika Syarikat.

Dia kemudiannya menubuhkan Dana Lotto Antarabangsa di bawah syarikatnya iaitu Pacific Financial Resources dan menjual saham kepada 2,524 pelabur.

Setiap pelabur melaburkan sekurang-kurangnya RM12,000 ke dalam skim itu yang mana digunakan Stefan untuk membeli beberapa komputer dan pencetak dan mengambil 16 orang pekerja untuk mencetak lebih daripada 7 juta tiket.

Namun, dia hanya mampu menghantar 5.5 juta tiket sebelum loteri tersebut tutup pada Februari 1992. Ini mengurangkan kemungkinannya untuk menang daripada 100% kepada 78%.

Nasib menyebelahi Stefan apabila dia memenangi hadiah jackpot bernilai RM113 juta dan lebih daripada RM3.8 juta untuk hadiah sampingan.

Loteri Virginia enggan membayar wang kemenangan tersebut dan memulakan penyiasatan yang melibatkan 14 agensi berlainan termasuk CIA, FBI dan Suruhanjaya Sekuriti Australia, namun siasatan mengesahkan bahawa Stefan tidak melakukan sebarang kesalahan atau penipuan.

Dia membayar kepada dirinya RM6.8 juta yuran perundingan dan memberikan hanya RM5,600 sahaja kepada setiap pelabur.

Hari ini, beberapa negeri di Amerika Syarikat mempunyai undang-undang yang menghalang orang ramai daripada meniru taktik ini.

2. Nick Perry

Menang Loteri Dengan Menipu

Pada tahun 1980, Nick Perry telah didedahkan sebagai rakan sejenayah dalam salah satu skandal paling buruk yang pernah melanda loteri AS. Ketika itu, Nick menjadi hos di studio televisyen di mana nombor-nombor pemenang dipilih.

Bola bernombor dimasukkan ke dalam mesin yang berputar dan memutarkan bola sebelum 3 bola rawak dipilih oleh mesin tersebut.

Nombor-nombor pada bola dianggap sebagai nombor yang menang dan ia secara langsung di televisyen yang mana Nick telah menjadi hos sejak tahun 1977.

Tanpa pengetahuan penonton, Nick bersama beberapa pekerja pejabat loteri dan televisyen telah berkomplot dengan Marago bersaudara untuk menipu rancangan tersebut.

Mereka mengecat semua bola kecuali dengan cat lateks yang menjadikannya lebih berat daripada biasa, kecuali bola bernombor 4 dan 6.

Ini bermakna bola yang akan menang adalah gabungan '4' dan '6'.

Pada 24 April 1980, mereka memenangi RM14.7 juta selepas mesin itu memilih nombor 666.

Namun, mereka tidak pernah menerima wang kemenangan itu kerana pegawai-pegawai loteri menjadi curiga di atas banyak tiket yang dibeli di seluruh negeri yang merupakan gabungan nombor 4 dan 6 sahaja.

Siasatan tidak lama kemudian mendedahkan hubungan jenayah antara Nick dan Marago bersaudara.

Marago bersaudara tidak menerima sebarang hukuman penjara dengan memberitahu pihak berkuasa tentang Nick dan pegawai loteri yang lain.

Nick dijatuhkan hukuman 7 tahun penjara, manakala pekerja loteri yang lain dihukum penjara 2 tahun dan kurang.

Nick Perry menafikan bahawa dia bersalah sehingga kematiannya pada tahun 2003.

3. Remmele Mazyck

Menang Loteri Dengan Menipu

Pada tahun 2009, Remmele Mazyck, seorang timbalan pengarah keselamatan di Arkansas Lottery memulakan skim untuk menipu loteri yang merupakan tempat dia bekerja.

Penganjur loteri sering memberikan beberapa tiket secara percuma untuk tujuan promosi.

Namun, Remmele mengumpul tiket-tiket tersebut dan tidak pernah memberikannya secara percuma, sebaliknya dia menggores untuk melihat sama ada tiket tersebut memenangi loteri atau tidak.

Remmele hanya menuntut hadiah di bawah RM2,000 kerana kemenangan yang tinggi memerlukan dirinya untuk hadir ke pejabat loteri.

Penipuan ini hanya diketahui 3 tahun kemudian iaitu pada Oktober 2012 apabila dia cuba menuntut hadiah loteri yang mana sepatutnya dijual oleh kedai yang tidak lagi wujud.

Penyiasat mendedahkan bahawa Remmele telah menuntut lebih daripada 22,000 kemenangan yang bernilai sekitar RM2 juta di antara tahun 2009 dan 2012.

Walau bagaimanapun, peguamnya mendakwa ini hanyalah nilai tiket yang diperolehi secara fraud dan tidak semuanya telah menang.

Mazyck dihukum penjara 37 bulan dan diperintahkan untuk membayar lebih daripada $482,000 dalam pembayaran balik.

Remmele dihukum penjara 37 bulan dan diperintahkan membayar balik wang yang dituntutnya.

4. Zhao Liqun

Menang Loteri Dengan Menipu

Pada tahun 2005, Zhao Liqun, seorang lelaki Cina yang mengendalikan tiga kedai loteri untuk Loteri Kebajikan Cina, menemui satu kelemahan yang membolehkannya membeli tiket dengan nombor yang menang dalam masa lima minit ketika pengumuman nomber tersebut dibuat.

Zhao mengeksploitasi kelemahan ini untuk memenangi hadiah RM15.7 juta dalam tempoh 2 tahun.

Dia sering menggunakan kawan-kawan dan jiran-jirannya menuntut hadiah kemenangan supaya dia tidak membangkitkan syak wasangka.

Walau bagaimanapun, Zhao ditangkap pada Januari 2007 selepas pegawai loteri mendapati bahawa penuntut hadiah loteri bukanlah orang yang sama membeli tiket itu.

Zhao menerima hukuman penjara seumur hidup dan semua hartanya dirampas oleh kerajaan.

5. Eddie Tipton

Menang Loteri Dengan Menipu

Pada 23 Disember 2010, seorang lelaki berpakaian baju sejuk masuk ke sebuah kedai QuikTrip di Iowa, Amerika Syarikat dan membeli tiket loteri Iowa Hot Lotto.

6 hari kemudian, dia diisytiharkan sebagai pemenang hadiah jackpot bernilai RM69 juta selepas tekaan keenam-enam nombornya adalah tepat.

Hadiah itu tidak dituntut sehingga November 2011, apabila seorang peguam bernama Philip Johnston menelefon pejabat loteri tersebut untuk menuntut hadiah.

Philip memberitahu nombor siri tiket dengan tepat namun apabila ditanyakan pakaian yang dipakai oleh pemenang ketika membeli tiket, dia menjawab dengan salah.

Dia kemudiannya mengaku bahawa cuba untuk menuntut hadiah tersebut bagi pihak anak guamnya yang tidak mahu identitinya diketahui.

Pejabat loteri enggan memberikan hadiah tersebut kerana peraturan loteri Iowa mewajibkan pemenang datang sendiri.

Cubaan kedua untuk menuntut hadiah dibuat menggunakan firma guaman untuk satu amanah gagal apabila pihak syarikat mendapat tahu bahawa Phillip Johnston merupakan presiden amanah tersebut.

Mereka menjadi curiga dan melakukan siasatan. Pihak berkuasa mempunyai video CCTV ketika lelaki tersebut membeli tiket namun tidak dapat mengenalinya, jadi mereka mengeluarkan rakaman itu, dengan harapan orang ramai akan membantu.

Akhirnya lelaki identiti lelaki tersebut didedahkan sebagai Eddie Tipton.

Eddie merupakan pekerja di pejabat loteri itu yang mana telah menghasilkan satu perisian yang memilih nombor yang menang.

Pihak berkuasa kemudiannya mendapati bahawa Eddie telah memprogramkan perisian ke dalam salah satu daripada dua buah komputer yang menentukan nombor yang menang.

Ketika Eddie sedang dalam perbicaraan, seseorang yang tidak dikenali memberitahu kepada polis bahawa abang Eddie iaitu Tommy Tipton pernah memenangi loteri yang sama 10 tahun sebelum itu.

Pada tahun 2007, salah seorang kawannya, Robert Rhodes, juga memenangi RM3.3 juta dari loteri Wisconsin.

Eddie dibicarakan atas dua tuduhan penipuan dan menerima hukuman 25 tahun penjara.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon