Tuesday, May 08, 2018

5 Fungsi Terbaharu Whatsapp Berikan Admin Grup Kuasa Veto!

Loading...

Nampaknya selepas ini, semua orang hendak menjadi admin untuk WhatsApp Group masing-masing selepas pengarahnya, Mubarik Imam mengumumkan beberapa penambah baikan membabitkan aplikasi itu semasa persidangan F8 Developer.

5 Fungsi Terbaharu Whatsapp Berikan Admin Grup Kuasa Veto!

Katanya, 450 juta pengguna WhatsApp akan mula menggunakan fungsi terbaru ini “tidak lama lagi”.

Menariknya, kebanyakan daripada penambahbaikan ini akan menguntungkan para admin di dalam Grup WhatsApp.

Hmmm, apa kelebihan baru itu?

1. Hanya admin yang boleh mengubah deskripsi grup, ikon gambar dan subjek (nama) grup tersebut.

Ahli grup tidak lagi dibenarkan untuk mengubah apa-apa data.

2. Namun, jika admin ingin memberikan kebenaran kepada mana-mana ahli grup untuk mengubah data, dia boleh berbuat sedemikian.

Contohnya, jika di dalam grup ada ketua dan pembantunya, ketua boleh membenarkan pembantu mempunyai kuasa admin tersebut.

3. Admin juga mempunyai kuasa ‘Restrict Group’ di mana dia boleh menghentikan semua ahli grup daripada menaip mesej.

Pada masa yang sama, hanya admin yang boleh memberikan mesej kepada orang lain. Wow!

Jadi bagaimana ahli nak menaip mesej penting?

Mereka perlu menekan butang ‘Message Admin’ untuk menyeru Admin memberikan mereka kebenaran agar mesej mereka boleh dibaca oleh semua ahli lain.

Gila kuasa betul ni.

Admin tangkas tangani mesej ahli ke nanti?

Namun khabarnya, perbuatan “menutup mulut ahli lain” ini hanya boleh bertahan untuk 72 jam saja.

Macam fungsi mute juga yang mempunyai kekangan masa tertentu.

4. Selain itu, salah satu kuasa baru untuk admin WhatsApp juga adalah ‘Admin Settings’.

Hanya admin grup yang boleh melihat fungsi ini di mana dia boleh mengubah beberapa setting pada grup tersebut.

5. Paling menarik, WhatsApp juga khabarnya akan memperkenalkan fungsi Group Video Call kepada penggunanya!

Buat masa ini, fungsi tersebut hanya boleh digunakan di antara 1 pengguna ke 1 pengguna lain.

Sama seperti Group Live Video di Instagram yang membabitkan dua pihak saja.

Tak lama lagi, korang boleh memasukkan 4 orang dalam sebuah video call.

Bolehlah buat meeting tergempar atau sesi ‘membawang’ selepas ini dengan lebih mudah. Hehe.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: remaja

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon