Khamis, Julai 20, 2017

Sambutan Christopher Street Day (CSD) Parade


Loading...

Apa itu CSD? Christopher Street Day (CSD) ialah acara tahunan yang disambut oleh golongan LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) di seluruh bandar utama di Eropah bagi menuntut hak kesamarataan tanpa diskriminasi terhadap golongan mereka.

Christopher Street Day (CSD) Parade

Acara ini juga disebut sebagai Gay Pride atau Pride Parade di Switzerland dan Austria pula memanggilnya sebagai Rainbow Parade.

Antara bandar utama yang menyaksikan perarakan terbesar golongan ini adalah di Cologne dan Berlin, Germany serta di Zurich, Switzerland.

Kenapa dipanggil CSD?

Ianya adalah sambutan ulang tahun bagi memperingati peristiwa perjuangan dan kebangkitan LGBT iaitu melalui peristiwa yang dipanggil Stonewall Riot dimana mereka telah di "serang" oleh polis di sebuah bar bernama Stonewall Inn yang terletak di Christopher Street, New York.

Perarakan CSD terbesar adalah pada tahun 2002 di Cologne apabila ia berjaya menarik pengunjung seramai 1.2 juta orang bagi turut serta meraikan acara ini.

LGBT di Malaysia?

Saya pasti ramai golongan ini di Malaysia yang kini semakin lantang memperjuangkan hak mereka setelah mendapat sokongan dari orang politik.

Harap-harap, jangan ada perarakan seperti ini di Malaysia. Moga dijauhkan dari bala seperti yang telah menimpa Kaum Luth.

BACA INI JUGA:

sumber: KA

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon