Khamis, Februari 02, 2017

Maksud Tahun Ayam Yang Disambut Masyarakat Cina


Loading...

Tahun Baharu Cina disambut secara besar-besaran oleh masyarakat Cina di seluruh dunia termasuk di negara ini kerana ia melambangan kelahiran tahun baharu mengikut kalendar lunar.

Tahun Ayam

Tahun Baharu Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama zodiak masyarakat Cina (bulan lunar dinamakan mengikut nama haiwan).

12 haiwan yang menaungi kalendar lunar adalah tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam, anjing dan khinzir (babi) dan setiap haiwan membawa pengertiannya yang tersendiri.

Tahun 2017 adalah Tahun Ayam Jantan, haiwan kesepuluh dalam kitaran kalendar itu.

Pada malam Tahun Baharu Cina, semua ahli keluarga akan berkumpul beramai-ramai untuk jamuan makan besar bagi mengeratkan jalinan hubungan sesama ahli keluarga.

Ahli-ahli keluarga yang telah berumahtangga akan memberi 'Angpau' kepada saudara mara dan sahabat masih muda. Tradisi ini bermaksud kebahagian yang berpanjangan.

Sepanjang perayaan ini, tarian singa akan dimainkan dari rumah ke rumah untuk memberi berkat serta kesejahteraan kepada keluarga penganut.

Apa maknanya tahun Ayam?

Tahun baharu, menurut kalendar Cina, bermula pada 28 Februari 2017 dan berakhir pada 15 Februari 2018.

Mereka yang lahir pada tahun Ayam dipercayai mempunyai ciri-ciri seperti setia, pintar, berani dan berbakat.

Bagaimanapun, pakar astrologi Cina meramal bahawa tahun 2017 tidak akan menjadi tahun yang begitu baik kepada mereka yang lahir dibawah zodiak ini.

Sambutan

Menurut Wikipedia, Tahun Baharu Cina disambut di negara-negara dan wilayah-wilayah yang diduduki oleh ramai masyarakat berketurunan cina, seperti Tanah Besar China, Hong Kong, Indonesia, Macau, Malaysia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand, dan juga di pekan-pekan cina di merata dunia.

Larangan

Masyarakat cina percaya beberapa larangan perlu diamalkan ketika sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Antaranya ialah;

1. Mengambil ubat pada hari pertama tahun lunar bermakna mereka akan mengalami kemudaratan kesakitan bagi tahun itu.

2. Bubur tidak boleh dimakan, kerana ia dianggap bahawa hanya orang miskin mampu makan bubur untuk sarapan. Penganut Buddha tidak mahu memulakan tahun baharu dengan makanan yang ‘miskin’ kerana ini dianggap sebagai satu petanda yang tidak baik.

3. Masyarakat Cina tidak akan mencuci pakaian pada hari pertama dan kedua perayaan, kerana kedua-dua hari dirayakan sebagai hari lahir Shuishen (Tuhan Air).

4. Rambut tidak boleh dibasuh pada hari pertama tahun lunar. Dalam bahasa cina, rambut mempunyai sebutan yang sama dan watak sebagai 'fa fa cai’, yang bermaksud 'untuk menjadi kaya’. Oleh itu, ia dilihat sebagai satu perkara yang tidak baik untuk "mencuci nasib seseorang" pada awal tahun baru.

5. Tidak boleh meyapu rumah kerana ia bermakna anda menyapu keluar kekayaan.

Selamat Tahun Baharu Cina kepada semua yang meraikannya.

BACA INI JUGA: Sejarah Dan Asal Usul Perayaan Tahun Baru Cina

Sumber: AA

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon