Selasa, Januari 10, 2017

Ladang Kelapa Kampung Kerpal Terbesar Dan Paling Berjaya Di Malaysia


Ladang kelapa di Kampung Kerpal, Kuala Rompin, seluas 404 hektar dijangka mampu mengeluarkan hasil sebanyak 6 juta biji bagi tahun 2017.

Ladang kelapa

Ladang yang dibangunkan pada 2009 itu merupakan ladang kelapa paling luas di Malaysia melibatkan tiga jenis kelapa iaitu kelapa pandan, kelapa mataq dan kelapa mawar.

Pengarah bersama Ambang Perintis Sdn Bhd, Datuk Seri Abdul Wahid Abdul Manaf, berkata, kelapa jenis pandan paling laris berbanding dua jenis lain disebabkan rasa dan aromanya yang sedap.

Menurutnya, hasil kelapa tidak mencukupi untuk dieksport ke luar negara dan setakat ini hanya mampu untuk menampung pasaran dalam negara.

"Pokok kelapa di ladang ini mengeluarkan hasil selepas tempoh empat tahun dan tahun 2017 dijangka mampu mengeluarkan hasil berjumlah 6 juta biji.

"Setakat ini, ladang ini adalah yang berjaya di Pahang dan menjadikan ia terbesar di Malaysia, ladang lain yang luas juga ada tapi tak berjaya seperti ini," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas sesi taklimat pada Majlis Keberangkatan Pemangku Sultan Pahang, Tengku Mahkota Abdullah Sultan Ahmad Shah ke ladang kelapa di Kampung Kerpal dan kilang kelapa di Kampung Gading.

Dalam pada itu, beliau turut merancang untuk bekerjasama dengan penduduk tempatan bagi menambah pendapatan mereka melalui industri kelapa.

"Kita mungkin boleh membantu penduduk di sini dengan memberi benih dan tanam di tanah mereka, hasil kita akan ambil sekaligus mampu menjana pendapatan sampingan," katanya.

BACA INI JUGA:

Sumber: SH

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon