Aug 2, 2016

Huawei Smartphone OEM Terbaik Dalam Aplikasi Keselamatan Android!

Dalam diam, jenama Huawei kini mula menempatkan diri di antara model yang dicari-cari oleh pengguna telefon pintar.

Huawei

Dah nama pun telefon pintar, yang membelinya pun mesti bijak membuat pilihan apabila memilih Huawei!

Nak tahu kenapa? Sebabnya, Huawei kini merupakan OEM terbaik dalam aplikasi kemaskini keselamatan android. Kalah jenama lain babe!

Ini fakta bukan auta!

Huawei [2]

Menurut statistik daripada Duo Security, daripada semua jenis peranti Android yang ada di pasaran, 32 peratus tidak dapat dikemaskini oleh capaian perisian hanya kerana menggunakan versi OS yang teramat lama.

Malah, untuk jenis peranti yang lain, 51 peratus masih menggunakan versi Android OS yang lama tanpa memasang versi ‘patch’ keselamatan terbaru.

Ini bermakna, daripada keseluruhan peranti, hanya lebih kurang 17 peratus yang menggunakan OS versi yang dikemaskini dan dilindungi daripada sebarang jenis eksploitasi.

Menurut data Duo Security lagi, 3 daripada 10 peranti Android terdedah kepada 34 kelemahan kritikal yang dikesan oleh Google semenjak awal tahun ini.

Huawei kini juara dalam soal keselamatan Android!

Namun, berita baik untuk semua pengguna dan juga bakal pengguna Huawei kerana menurut Duo Security, Huawei diiktiraf sebagai OEM paling hebat yang mana telah mengemaskini 77 peratus daripada semua perantinya dengan ‘patch’ keselamatan Android.

Malah, berdasarlam carta Duo Security, Samsung yang memegang 60 peratus perkongsian pasaran tidak mencatatkan prestasi yang baik daripada segi ‘patch’ keselamatan.

Huawei [3]
Edaran telefon Android daripada pengeluar dengan tahap ‘patch’ keselamatan.

Huawei [4]
Telefon Android dengan keselamatan ‘Patch’ bulanan terkini.

Android mana jadi pilihan?

Ha, selepas baca fakta yang kami berikan, agaknya peranti Android mana akan menawan anda? Tepuk dada tanya selera.

Bagi kami, tahap keselamatan ‘patch’ adalah amat penting demi memastikan peranti anda dapat menangkis sebarang eksploitasi.

Biarlah memiliki OS versi terbaru dengan ‘patch’ keselamatan terkini, jadi takdelah masalah masa nak update kan?

BACA INI JUGA: Huawei P9, LG G5, iPhone 6s, Galaxy S7 Smartphone Dengan Kamera Terbaik 2016!

Sumber: 8share

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

2 comments

patch kselamatan tu macammana? kite tahu guna je, tapii tak tahu benda2 macam ni.

boleh tahan huawei skrang...ada chance kalahkan apple...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon